Dostupni linkovi

Tesline dionice u porastu


Elon Musk, izvršni direktor i osnivač kompanije Tesla
Elon Musk, izvršni direktor i osnivač kompanije Tesla

Dionice kompanije Tesla za proizvodnju električnih automobila skočile su za osam posto u srijedu nakon ispunjenog obećanja izvršnog direktora i osnivača ove kompanije, Elona Muska, da će u drugom tromjesečju isporučiti rekordan broj električnih auta.

Analitičari i investitori sa Wall Streeta imali su sumnje oko potražnje i sposobnosti ovog proizvođača da riješi nedavne probleme sa isporukom, naročito imajući u vidu prvo tromjesečje kada su isporuke pale za 31 posto.

Tesla je u drugom tromjesečju isporučio 95.200 auta, čime je nadmašio procjene analitičara, no iz kompanije još uvijek nisu komentarisali da li će ovim isporukama uspjeti ostvariti profit.

I dok Musk s jedne strane pokušava da ubijedi investitore da je potražnja za Teslinim automobilima visoka i da isporuka može biti efektna, pojedini analitičari su i dalje skeptični prema Teslinoj sposobnosti da ispuni svoja obećanja.

Musk, izvršni direktor kompanije uporno je govorio kako Tesla može da isporuči rekordan broj auta u drugom tromjesečju, pobjedivši isporuku od 90.700 automobila koje su kupci dobili na kraju posljednjeg tromjesečja prošle godine.

Tesla se i dalje suočava sa brojnim izazovima, uključujući pokretanje proizvodnje u Kini u momentu kada Washington i Peking imaju trgovinske razmirice i kada nekoliko rukovodilaca Tesle napušta kompaniju.

XS
SM
MD
LG