Dostupni linkovi

David Sassoli novi predsjednik Evropskog parlamenta


Talijanski socijaldemokrata David Sassoli bit će novi predsjednik Evropskog parlamenta
Talijanski socijaldemokrata David Sassoli bit će novi predsjednik Evropskog parlamenta

Nakon drugog kruga glasanja zastupnici u Evropskom parlamentu izglasali su Davida Sassolija za novog predsjednika ovog evropskog tijela.

Šezdesettrogodišnji Sassoli, bivši novinar iz Firence već deceniju se nalazi na poziciji zastupnika u Evropskom parlamentu. On će na ovoj poziciji zamijeniti svog sunarodnjaka Antonija Tajanija koji se na predsjedničkoj poziciji nalazi od 2017. godine.

U drugom krugu glasanja Sassoli je osvojio 345 glasova u sazivu parlamenta koji ima 751. člana, češki konzervativni zastupnik Jan Zahradil dobio je 160 glasova, zastupnica Zelenih Ska Keller 119 i Sira Rego 43 glasa.

​Evropski parlament je na svom Twitter nalogu potvrdio da je Sassoli izabran za novog predsjednika.

U svom inaguralnom govoru Sassoli je pozvao Evropljane da pobijede 'virus' ekstremnog nacionalizma, te pozvao na reformu pravila Evropske unije o imigraciji i političkom azilu.

Sassoli je također rekao da pregovori sa Britanijom oko Brexita treba da se izvede sa "smislom i u duhu dijaloga i prijateljstva".

Kako je teklo glasanje u Parlamentu

Tokom prvog kruga glasanja niti jedan od četvero kandidata za predsjednika Evropskog parlamenta (EP) nije uspio ostvariti natpolovičnu većinu te će se ići u drugi krug, objavio je predsjednik EP-a na odlasku Antonio Tajani.

Najviše glasova i u prvom krugu dobio je talijanski socijaldemokrat David Sassoli s 325 glasova, a slijedi zastupnik iz redova konzervativaca i reformista (ECR), Čeh Jan Zahradil, sa 162 glasa.

Treće mjesto ima zastupnica Zelenih Ska Keller sa 133 glasa, a posljednja je Španjolka Sira Rego, kandidatkinja Ujedinjene evropske ljevice i Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL).

U prvom krugu glasalo je 735 zastupnika. Broj važećih glasova iznosio je 662 te je za apsolutnu većinu i pobjedu trebalo osvojiti 332 glasa. Broj nevažećih glasova iznosio je 73, prenosi Hina.

Kandidate za funkciju predsjednika EP-a predlažu klubovi zastupnika ili grupa od 38 zastupnika (pet posto ukupnog broja zastupnika). Na tajnom glasanju, kandidat za pobjedu treba osvojiti većinu glasova, a odabiru mogu prethoditi i do četiri kruga glasanja.

XS
SM
MD
LG