Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Privrednici na severu Kosova: Otvaranje prodavnica u sredu


Prodavnice na severu Kosova

Privrednici na severu Kosova su nakon sastanka izdali saopštenje u kojem navode da će prodavnice od srede biti ponovo otvorene.

"Protest upozorenja je pokazao snagu, slogu i spremnost za borbu Srba na severu Kosova. Pokazali smo snagu, jedinstvo, da ne mogu da nas slome i da nećemo da trpimo da se puca i napada na one koji vrše snabdevanje osnovnim životnim namirnicama", ističe se.

"Svaki dalji pokušaj Prištine", navodi se, "naići će na još snažniji odgovor".

"Pošto je ovo protest upozorenja, radnje na severu koje će od sutra raditi, biće zatvorene na mnogo duže svaki sledeći put kada na nas ponovo budu pucali zato što vozimo mleko, brašno, zejtin ili novine na srpskom jeziku za srpski narod na severu Kosova", navodi se.

"Apelujemo na međunarodnu zajednicu da konačno shvati dramatičnost situacije ovde na severu i da reaguje kako bi pacifikovala Prištinu, pre nego što se desi neki incident koji bi mogao stvari dovesti do tačke bez povratka", ističe se u saopštenju privrednika sa severa Kosova.

U srpskim sredinama na severu Kosova drugi dan zaredom ne rade pekare i prodavnice, a uz njih ni ugostiteljski objekti, apoteke i slično. Ova odluka srpskih privrednika usledila je zbog nezadovoljstva na taksu od 100 odsto koju je Vlada Kosova uvela Srbiji u novembru 2018. ali i usled nedostatka osnovnih prehrambenih potrepština.

Drugi dan zatvorenih prodavnica na sjeveru Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

XS
SM
MD
LG