Dostupni linkovi

Nelson: Cilj BiH je napredak ka članstvu u NATO-u i EU  


Ambasador Sjedinjenih Država u BiH, Eric Nelson

Intoniranjem himni Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine večeras je u Sarajevu svečano obilježen 4. juli, Dan nezavisnosti SAD-a i proslavljen 243. rođendan ove države.

Pozdravljajući okupljene predstavnike bh. i međunarodnih institucija te diplomatskog kora u zgradi Ambasade SAD-a u Sarajevu, ambasador Eric Nelson kazao je da se na ovaj dan slave vrijednosti koje su inspirirale stvaranje američke nacije.

Podsjetio je na riječi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u okviru dokumenta Strategija nacionalne sigurnosti u kojoj je kazao da su sloboda, slobodna trgovina, pravda za sve i dostojanstvo svakog pojedinca ključne vrijednosti onoga što SAD čini nacijom kakva jeste.

"Nikada nećemo zaboraviti naše vrijednosti i njihovu snagu koja inspirira, daje nadu i okrepljuje", podvukao je Nelson.

Ove godine, dodao je Nelson, proslavlja se 50. godišnjica slijetanja čovjeka na Mjesec i samim tim slavi se ostvarenje nevjerovatnog cilja kojeg je postavio predsjednik SAD-a John F. Kennedy kazavši tada da je odlučeno da se leti na Mjesec u toj deceniji ne zato što je to lako nego zato što nije.

"Zato što će taj cilj služiti odmjeravanju najveće snage i najboljih vještina ", podsjetio je Nelson na riječi Kennedyja, dodavši da je Kennedy znao da će ostvarenje takvog cilja biti inspiracija i nada.

U ovo doba naredne godine Rover bi trebao sletjeti na nama najbližu planetu Mars u krater koji je dobio ime po mjestu u BiH "Jezero" u blizini Jajca te Nelson kaže da niko ne zna kakva će inspiracija biti to dostignuće za buduće generacije.

"BiH ima danas vlastiti odvažni cilj koji ne zahtijeva putovanje u svemir. Cilj BiH je napredak ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji. SAD podržavaju ovaj cilj jer taj će cilj poslužiti odmjeravanju vaših snaga i vještina", istaknuo je.

Naglasio je i da uspjeh BiH ne zavisi od toga šta međunarodna zajednica može uraditi nego od onoga što građani ove zemlje mogu uraditi za svoju državu, a SAD su spremne da BiH podrže u toj namjeri jer oni nude partnerstvo onima koji teže slobodi i prosperitetu, navodi se u izvještaju agencije Fena.

XS
SM
MD
LG