Dostupni linkovi

Protesti sa zastavama Katalonije i leđa Odi radosti na prvoj sesiji Evropskog parlamenta


Britanski zastupnici okrenuli leđa tokom izvođenja Ode radosti
Britanski zastupnici okrenuli leđa tokom izvođenja Ode radosti

Evropski parlament otvorio je u utorak prvu sesiju u novom sazivu kojem nisu prisustvovala tri katalonska člana kojima je zabranjeno prisustvovanje. Zbog toga stotine ljudi je protestovalo sa zastavama Katalonije ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu.

Lider Katalonaca Carles Puigdemont, Toni Comin and Oriol Junqueras nisu bili u mogućnosti da zauzmu svoja mjesta u Strasburgu jer ih, nakon izbora u maju, španska vlada nije priznala za članove.

Puigdemont i Comin žive u samonametnutom egizlu od kada su zahtjevi za njihova hapšenja izdati u Španiji nakon propalog pokušaja za otcjepljenje Katalonije. Umjesto da obojica otputuju u Španiju gdje bi se, prema obavezi, zakleli na lojalnost španskom ustavu, oni su poslali pisane izjave lojalnosti, koje nisu prihvaćene.

Mjesta katalonskih članova Parlamenta ostat će prazna sve dok ne polože svoje zakletve ili ne prepuste svoja mjesta drugima koji se nalaze na listi. Ukoliko postanu članovi Evropskog parlamenta dobit će imunitet od krivičnog progona.

No, kontroverza oko katalonskih političara nije jedina koja je obilježila prvu sesiju Evropskog parlamenta.

Dvadeset i devet članova britanske Brexit stranke okrenulo je leđa tokom izvođenja Ode radosti, himne Evropske unije.

Stranka koju je Nigel Farage pokrenuo u aprilu odnijela je pobjedu tokom izbora za Evropski parlamentu u maju. S druge strane britanskog političkog spektruma, nekoliko britanskih zastupnika koji se snažno zalažu za ostanak u bloku, nosili su majice sa natpisima 'Zaustavite Brexit'.

XS
SM
MD
LG