Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH traži slanje Oružanih snaga na granice zbog migranata


Migranti na granici Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore
Migranti na granici Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore

Vijeće ministara BiH nije razgovaralo na sjednici u utorak o Prijedlogu odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period juli – septembar 2019. godine, jer nije prisustvovao ministar finansija.

Vijeće ministara BiH je trebalo usvojiti odluku o privremenom finansiranju, s obzirom na to da još uvijek nije usvojen budžet institucija BiH kojeg je Vijeće ministara BiH još u novembru 2018. godine jednoglasno usvojilo i uputilo Predsjedništvu BiH, ali se kolektivni šef države do danas nije izjasnio o njemu. Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić pojasnio je proceduru.

„Da umirim sve one koji su uznemireni zbog najava da će doći do prekida budžetskog finansiranja uposlenih i institucija Bosne i Hercegovine, jer do toga neće doći. Takvo nešto je regulisano Ustavom, zakonom o finansiranju institucija BiH. Riječ je o ustavnom principu da ne može doći do blokade finansiranja institucija, jer ako se budžet ne usvoji, koristiće se budžet iz prethodne godine na privremenoj osnovi“, poručio je Zvizdić.

Na sjednici Vijeća ministara BiH bilo je riječi i o dolasku migranata u BIH. Doneseno je desetak zaključaka.

„Zadužili smo ministricu odbrane da hitno pripremi i prema Predsjedništvu bIh uputi odluku o angažiranju inženjerskih jedinica Oružanih snaga BiH za zaprečavanje lokacija koje koriste migranti za nelegalan prelazak granice. Lokacije su tačno definirane i njih je petnaestak, od čega se dio nalazi na granici sa Crnom Gorom i Srbijom“, kazao je Zvizdić.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojilo je i Nacrt zakona o sistemu državne pomoći koji je usklađen sa pravnom stečevinom EU. Usvojen je i dodatni protokol 6 kojim se u potpunosti poštuju norme i procedure iz CEFTE.

XS
SM
MD
LG