Dostupni linkovi

Francuska upozorila Iran protiv novih kršenja nuklearnog sporazuma  


Francuski predsjednik Emmanuel Macron
Francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuska je u utorak upozorila Iran protiv poduzimanja bilo kakvih novih mjera koje bi mogle naškoditi njegovom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine sa svjetskim silama. Za sada, Evropa neće pokretati mehanizam koji bi mogao dovesti do ponovnog nametanja UN-ovih sankcija Iranu.

Iran je u ponedeljak najavio da su prešli granicu od 300 kilograma nisko obogaćenog urana dozvoljenu sporazumom zvaničnog naziva 'Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja' (JCPOA).

Međunarodna agencija za atomsku energiju potvrdila je ove navode.

Francuska, skupa s Britanijom i Njemačkom, pokušava da spasi sporazum nakon što se američki predsjednik Donald Trump povukao iz njega prošle godine i ponovo, prošlog mjeseca uveo dodatne sankcije Iranu.

Pariz je oprezno reagovao nakon jučerašnje potvrde Međunarodne agencije za atomsku energiju da je Teheran stvorio zalihe obogaćenog urana znatno više od onih predviđenih u sporazumu.

Predsjednik Emmanuel Macron podsjetio je na "svoju predanost punom poštovanju nuklearnog sporazuma iz 2015. i zatražio je od Irana da bez odgađanja odustane od tih prekoračenja i da izbjegne sve nove mjere koji bi dovele u pitanje njegove obaveze na osnovu sporazuma", navodi francusko predsjedništvo u saopćenju.

Taj potez test je za evropsku diplomatiju nakon što su francuski, britanski i njemački zvaničnici obećali snažan diplomatski odgovor ukoliko Iran prekrši temeljne odredbe sporazumna.

Evropljani, koji se protive Trumpovoj odluci da se povuče iz sporazuma, apelovali su na Iran da ostane unutar njegovih parametara.

U saopćenju francuskog predsjedništva navodi se da će Macron poduzeti korake u narednim danima kako bi osigurao da Iran ispuni svoje obaveze i da nastavi uživati ekonomske povlastice predviđene sporazumom.

XS
SM
MD
LG