Dostupni linkovi

Sin vlasnika TV Pink osuđen na 12 meseci kućnog pritvora


Ilustracija
Ilustracija

Aleksandar Mitrović, sin vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića, osuđen je na 12 meseci nošenja nanogice u kućnom zatvoru, zbog saobraćajne nesreće u julu 2013. kada je u Beogradu udario i usmrtio 17-godšinju Andreu Bojanić, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Saša Petrović, pravni zastupnik majke Andree Bojanić.

“Za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja mu je utvrđena kazna od 11 meseci, za krivično delo nepružanja pomoći unesrećenom licu izrečeno mu je šest meseci, a izrečena mu je jedinstvena kazna od 12 meseci koja će se izdržavati uz mere elektronskog nadzora u kućnim uslovima. U tu kaznu mu je uračunat i pritvor u kom je bio 2013. godine, što znači da će, ukoliko kazna postane pravosnažna, kod kuće biti između osam i po i devet meseci”, kaže Petrović.

Prvostepenu presudu doneo je Prvi osnovni sud u Beogradu.

Na pitanje RSE, hoće li uložiti žalbu na ovakvu odluku, Saša Petrović kaže da, prema Zakonu o krivičnom postupku, oštećena strana nema pravo da to uradi, već da žalbu može uložiti Prvo osnovno javno tužilaštvo ili odbrana.

“Ono što ja znam je da će Tužilaštvo podneti žalbu. Treba reći da, ako Tužilaštvo to ne uradi, a žalbu podnese odbrana, Mitroviću u drugostepenom postupku ne može da se izrekne teža kazna. U slučaju da to uradi Tužilaštvo, onda može”, kaže Petrović.

RSE je poslao upit Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, hoće li da se žali na ovu odluku suda, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Petrović podvlači da će jedno od dva krivična dela za koje je Mitrović osuđen – nepružanje pomoći unesrećenom licu – zastareti 18. jula ove godine.

“Pošto je maksimalna kazna za ovo deo tri godine, ono zastareva u roku od šest godina, a to je 18. jula”, kaže Petrović.

Podsetimo, Mitrović je 18. jula 2013. godine, vozeći džip BMW Ustaničkom ulicom, iz pravca Bulevara kralja Aleksandra prema Ulici Vojislava Ilića, udario i usmrtio 17-godišnju Andreu Bojanić.

Prema navodima tužilaštva, Mitrović je vozio brzinom većom od 81 kilometar na sat, a da je od siline udarca, Andrea odletela 29 metara.

Mitrović je pobegao sa mesta nesreće, a u policiju ga je odveo njegov otac Željko Mitrović, vlasnik TV Pink.

XS
SM
MD
LG