Dostupni linkovi

Šef Mosada najavio obnovu veza Omana i Izraela


Josi Koen

Šef izraelske obaveštajne službe Mosad Josi Koen najavio je da Izrael obnavlja zvanične odnose s Omanom, zemljom Zaliva.

Izrael će otvoriti predstavničku kancelariju u Omanu i Oman u Izraelu, rekao je Koen na konferenciji koja se održava ove nedelje u Hercliji kraj Tel Aviva, prenose danas izraelski mediji.

"To je jedini vidljivi vrh mnogo šireg tajnog napora", rekao je on, dodavši da su se zemljama koje su potpisale istorijske mirovne sporazume s Izraelom, Egiptu i Jordanu, diskretno pridružile druge arapske zemlje.

Koen je objasio da sa tim zemljama "još nema zvaničnih mirovnih sporazuma ali postoje zajednički interesi, široka saradnja i otvoreni kanali za komunikaciju".

Izrael i Oman su se dogovorili da otvore trgovinska predstavništva 1990–tih godina ali ih je sultanat zatvorio kada je 2000. izbio drugi palestinski ustanak, intifada, protiv izraelske okupacije.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da komentariše Koenovu najavu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u oktobru iznenada posetio Oman i razgovarao sa sultanom Kabusom u glavnom gradu Muskatu.

Oman je prošle sedmice najavio otvaranje ambasade na palestinskim teritorijama u znak podrške Palestincima.

Tu najavu s oprezom je pozdravila palestinska zvaničnica Hanan Ašravi, upozorivši Oman da ne iskoristi novu ambasadu kao korak ka uspostavljanju zvaničnih odnosa s Izraelom, preneo je Frans pres.

Zajedničke brige zbog Irana nedavno su skrenule pažnju na interese koji postoje izmedju nekih arapskih zemalja i Izraela.

Koen je u svom govoru ocenio da sada možda postoji jedinstvena mogućnost za Izrael da postigne regionalni mirovni sporazum u svetlu zajedničkog protivljenja Iranu i islamskim terorističkim grupama kao i poboljšanim vezama sa SAD i Rusijom.

"Mosad je prepoznao u ovom trenutku retku mogućnost, možda prvu u istoriji Bliskog istoka, da se postigne regionalno razumevanje koje bi dovelo dao regionalnog mirovnog sporazuma", rekao je on.

XS
SM
MD
LG