Dostupni linkovi

Televizija Herceg-Bosne počela sa radom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Najavnom špicom, u 17 sati, počelo je emitovanje Televizije Herceg-Bosne. TVHB je televizija na hrvatskom jeziku, ima sjedište u Mostaru, a kao osnivači se navode opštine i kantoni s hrvatskom većinom.

Direktor RTVHB Stipo Galić kazao je medijima kako će se televizija do jeseni emitovati u testnoj fazi, te da to nije zamjena za kanal na hrvatskom jeziku u okviru javnog RTV sistema BiH.

"Kanal na hrvatskom jeziku u okviru RTV sistema BiH je ustavno pravo Hrvata i mi ćemo ga dobiti. Televizija Herceg-Bosne je nadogradnja sistema koji smo imali", izjavio je Galić.

Prema njegovim riječima, 'vjeruje se da će ovaj projekat uspjeti, jer su sve hrvatske političke opcije konsenzusom kroz Hrvatski narodni sabor BiH podržale Televiziju Herceg-Bosne'.

"Sve općine, gradovi i kantoni s hrvatskom većinom su se obavezale dati podršku i sufinansirati RTV Herceg-Bosne", dodao je Galić.

RTV Herceg-Bosne postala je većinski vlasnik Hrvatske radiotelevizije Kiseljak, televizije Oskar C i internet televizije Prvi TV te preko tih kanala emituje svoj program.

Radio Herceg-Bosne postoji još od davne 1993. godine.

XS
SM
MD
LG