Dostupni linkovi

Kapetanica broda na sudu zbog spašavanja migranata


Carola Rackete

Njemačka kapetanica dobrotvornog spasilačkog broda stigla je u sicilijansku luku zbog prvog pojavljivanja na sudu. Uhapšena je jer je, uprkos zabrani Italij, pristala na njene obale sa brodom na kojem se nalazio 41 migrant iz Afrike, prenosi Reuters.

Okupljeni su, sa ostrva Lampedusa, pozdravili 31-godišnju Carola Rakete.

Ona je tokom vikenda pristala na Lampedusu, a na brodu su se nalazili migranti iz Libije koje je Sea Watch spasao od libijskih trgovaca ljudima na Mediteranskom moru 12. juna.

Njemačka je pozvala na njeno puštanje. Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je da kapetanica spasilačkog broda treba biti oslobođena.

Maas je istakao da je u kontaktu s italijanskim vlastima kako bi naglasio da je "neprihvatljiv čin" kriminaliziranje spašavanja migranata na moru.

Rakete, volonterka njemačke dobrotvorne organizacije Sea Watch, postala je simbol podjela u Italiji zbog vladine politike zatvaranja luka za nevladine spasilačke brodove.

Ministar unutrašnjih poslova naziva je gusarem i krijumčarem ljudi, dok je ljevičarski političari pozdravljaju kao anti-populističku heroinu.

Rakete je u međunarodnim vodama provela više od dvije sedmice, čekajući poziv iz Italije ili druge države Evropske unije (EU) koja bi prihvatila njen brod.

Njen brod je, prilikom uplovljavanja, udario u motorni čamac granične policije.

"Tražio sam da se uhapsi odmetnica koja je ugrozila život graničara na motornom čamcu", izjavio je tada je Matteo Salvini, ministar unutrašnjih poslova Italije za italijanski radio RAI.


XS
SM
MD
LG