Dostupni linkovi

Opozicija u RS najavila novi protest u Banjoj Luci


Protesti u Banjaluci 7. juna

Poslanici Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Draško Stanivuković i Jelena Trivić najavili su novo mirno okupljanje građana, 4. jula u Banjoj Luci.

Nije im dozvoljeno protestovati na glavnom gradskom trgu. Trivić je podsjetila da su u petak podnijeli zahtjev za mirno okupljanje na Trgu Krajine, ali im je u policiji rečeno da se taj skup može odobriti, ako se održi u Parku "Mladen Stojanović", koji je po zakonu mjesto "predviđeno za izražavanje nezadovoljstva".

Okupljanje na glavnom gradskom trgu, kako je navela, i dalje ostaje njihov zahtjev.

Njen kolega iz PDP-a Draško Stanivuković je odbacio tvrdnje banjalučkog gradonačelnika da opozicija "hoće da drži vanredno stanje u Banjoj Luci do izbora“.

"U kojem je to demokratskom društvu mirno okupljanje vanredno stanje? To je redovan čas demokratije, pa i poželjan i kada je najbolja vlast. Vanredno stanje su nerasvjetljena ubistva, kao i batinjanje ljudi kod hrama", kazao je Stanivuković novinarima i najavio da će na narednom okupljanju govoriti i o ekološkim problemima.

Stanivuković je rekao da su ranije dobili sugestiju iz policije da se iz „razloga bezbjednosti, turističke sezone i dešavanja na Trgu Krajine u prethodnom periodu“ lokacija skupa treba da premjesti u Park „Mladen Stojanović“.

Banjalučani na protestima traže slobodu okupljanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Istakao je da ostaju pri zahtjevima iznesenim na protestu 27. juna, odnosno da se dozvoli okupljanje građanima na Trgu Krajine, da prestane policijska represija i da gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić prestane da šuti o tim problemima.

XS
SM
MD
LG