Dostupni linkovi

Čampara: 'Ne trebamo imati militariziranu već demokratsku policiju'


Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je danas da se u Republici Srpskoj odustalo do formiranja rezervnog sastava policije pod pritiskom javnosti i međunarodne zajednice, javlja agencija Fena.

"Sve ostale druge priče su pokušaj spinovanja nekakve vrste izvlačenja od ovoga. Odustajanje od rezervnog sastava je najvažnije jer ne trebamo imati nikakvu militariziranu policijsku strukturu nego demokratsku policiju koja će štititi imovinu i živote građana u Bosni i Hercegovini", rekao je Čampara za Fenu.

Mišljenja je da je bilo evidentno da rezervni sastav policije RS ne može donijeti ništa dobro Bosni i Hercegovini.

"Smatramo da se sva raspoloživa sredstva treba da uložimo u jačanje i modernizaciju postojećih policijskih struktura. Zato smo mi i povukli iz daljnje procedure Prednacrt zakona o dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, koji je predviđao regulisanje pitanja rezervnog sastava. Taj Prednacrt predstavljao je direktan odgovor na uvođenje rezervnog sastava policije u RS", konstatovao je Čampara.

U odnosu policijskih snaga na nivou entiteta, zaključio je, ne smije se dozvoliti disbalans nego po principu reciproteta poduzeti sve mjere i aktivnosti koje će održati balans policijskih snaga.

XS
SM
MD
LG