Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija predložila SAD-u razmjenu zatvorenika


Konstantin Jarošenko

Rusija je pozvala Sjedinjene Države da oslobode ruskog pilota Konstantina Jarošenka i razmijene ga za bilo kojeg Amerikanca u zatočeništvu u Rusiji, objavila je agencija Interfax.

Ovi komentari podstakli su nagađanja da Moskva traži razmjenu zarobljenika u kojoj bi učestvovao Paul Whelan, bivši američki marinac koji je uhapšen i zatočen u Rusiji pod optužbama za špijuniranje koje on poriče.

Jarošenko je pilot koji u SAD-u služi kaznu od 20 godina za urotu za krijumčarenje kokaina u zemlju. Uhapsile su ga specijalne snage SAD-a u Liberiji 2010. godine.

Slobodan Jarošenko, zamijeni ga Amerikancem ili Amerikancima koji služe kaznu ovdje", izjavio je Interfax zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjakov.

"Oslobodite Jarošenka, razmijenite ga za Amerikanca ili Amerikance koji služe kazne ovdje", citirao je Interfax zamjenika ministra vanjskih poslova Rusije, Sergeja Rabkova.

Nije poimeno govorio ni o jednom državljanu Amerike.

Whelan, koji ima američki, britanski, kanadski i irski pasoš, uhapšen je u hotelskoj sobi u Moskvi 28. decembra.

Pojavivši se na sudu prošlog mjeseca, pozvao je predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da interveniše i pomogne mu rekavši da "ne možemo održati Ameriku velikom ako ne zaštitimo američke državljane gdje god da su".

Rjabkov je takođe pozvao Sjedinjene Države da vrate konfiskovanu rusku diplomatsku imovinu kao prvi korak ka popravljanju odnosa između dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG