Dostupni linkovi

SAD izvele napad na uporište Al Kaide


Ilustrativna fotografija, napad u Siriji

Sjedinjene Države saopćile su da su u nedjelju izvršile napad na Al Kaidu na sjeverozapadu Sirije, nazvavši to područje "sigurnim utočištem" za grupu koja planira napade u inostranstvu, preko okeana.

Napad na ustanovu za treninge ciljao je „operativce odgovorne za planiranje vanjskih napada kojima su meta američki građani, naši partneri i nevini civili,“ saopćile su Sjedinjene Države, prenosi Rojters.

U napadu je ubijeno šest komandanata, saopćeno je iz organizacije Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, navodi AP.

Sjeverozapad je posljednja velika teritorija u Siriji koja je još pod kontrolom pobunjeničkih grupa koje se bore protiv predsjednika Bašara al Asada, a dominiraju džihadističke frakcije.

Sirijska vlada provodi ofanzivu koju podržavaju vazdušne snage Rusije protiv enklave koja je prouzrokovala da stotine hiljada civila, od kojih su mnogi već bili raseljeni, napuste svoje domove.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama bori se protiv takozvane Islamske države u Siriji od 2014. godine intenzivnim vazdušnim napadima i kopnenim snagama koje podržavaju lokalne snage.

XS
SM
MD
LG