Dostupni linkovi

Transparentnost: Dve trećine državne uprave bez zakonitog rukovodstva


Skupština Srbije, ilustrativna fotografija
Skupština Srbije, ilustrativna fotografija

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija sopštila je da od danas oko dve trećine organa državne uprave u Srbiji ne samo da nema rukovodioce izabrane na konkursu, kao što to nalaže zakon, nego ni zakonite vršioce dužnosti.

"Danas je, po sili zakona, istekao mandat svim vršiocima dužnosti pomoćnika ministara, sekretara ministarstava, direktora i drugih rukovodilaca Vladinih kancelarija, uprava i posebnih organizacija. Ovaj rok za okončanje v.d. stanja u državnoj upravi je aktuelna Vlada sama sebi postavila, izmenama Zakona o državnim službenicima iz 2018. godine. Transparentnost Srbija je istakla da o stepenu odsustva volje da se ovaj zakon primeni najrečitije govori izveštaj sa poslednje sednice Vlade na kojoj je postavljeno čak dvadeset vršilaca dužnosti u ministarstvima i državnim agencijama", navodi se.

Dodali su da veliki problem predstavlja odsustvo podataka o ispunjavanju ove obaveze Vlade jer jedinstveni spisak državnih službenika koje postavlja Vlada do sada nije objavljen.

"Prema poslednjim objavljenim podacima, sa kraja 2018. godine, bilo je 370 mesta u vrhu državne uprave, od čega je svega 107, odnosno 29 odsto bilo popunjeno na osnovu sprovedenih konkursa, dok su ostali bili vršioci dužnosti", dodaje se.

Zaključuju i da je "v.d. stanje", ozbiljan udarac vladavini prava jer olakšava direktnu kontrolu institucija javnog sektora od političkog vrha, a protivno zakonskim odredbama, postoji i u velikom broju preduzeća u državnom vlasništvu.

XS
SM
MD
LG