Dostupni linkovi

Iran probio granicu zaliha obogaćenog urana


Nuklearno postrojenje u Iranu
Nuklearno postrojenje u Iranu

Iran je probio granicu svojih zaliha obogaćenog urana postavljenu u 2015. godini u dogovoru sa velikim silama, dva izvora su potvrdila za Reuters, i pored upozorenja evropskih potpisnica da se pridržavaju dogovora uprkos američkim sankcijama.

„Kao što smo najavili kada smo rekli da ćemo nastaviti sa našim aktivnostima, zalihe su prešle 300 kg “, rekao je jedan od izvora.

Nekoliko sati nakon što je vijest objavljena, to je potvrdio i ministar vanjskih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif.

Polu-zvanična novinska agencija Fars citirala je izvor koji je rekao da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) mjerila zalihe u ponedjeljak.

Obogaćivanje urana prvi je korak u procesu koji bi na kraju mogao omogućiti Iranu da skupi dovoljno visoko obogaćenog urana kako bi izgradio nuklearnu bojevu glavu.

Prošle srijede, IAEA je potvrdila da Iran ima otprilike 200 kilograma nisko obogaćenog urana, nešto ispod granice od 202,8 kg, potvrdila su tri diplomata koji prate rad agencije. U ponedjeljak, IAEA nije bila odmah dostupna za komentar.

Nakon razgovora u petak u Beču, Iran je saopćio da su evropske zemlje ponudile premalo pomoći u trgovini kako bi ih uvjerili da odstupe od svog plana za prekoračenje granice, što je protuudarac odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa prošle godine da povuče SAD iz dogovora i ponovo uvede sankcije Iranu, navodi Reuters.

XS
SM
MD
LG