Dostupni linkovi

Finska preuzima predsedavanje Evropskom unijom


Finska preuzima predsedavanje Evropskom unijom od Rumunije, a na kraju godine će ga predati Hrvatskoj.

"Budućnost EU treba da bude socijalna, ekonomska i ekološka održivost. Slogan našeg predsedavanja ukazuje na taj cilj", rekao je finski premijer Anti Rine na predstavljanju programa predsedavanja, prenosi Beta.

Prema programu, "zajednički imenitelj" svih akcija EU treba da bude održivost.

"Održivost je takođe povezana sa zajedničkim vrednostima EU. Ljudska prava, sloboda, demokratija, jednakost i vladavina prava, sve su to vrednosti koje članice EU preuzimaju kao deo članstva", rekao je finski premijer, objavljeno je na sajtu finskog predsedavanja EU.

Prema programu predsedavanja, jedinstveno tržište, slobodna trgovina zasnovana na pravilima i nova regulativa elementi su kolektivne konkurentnosti EU, a naglasak mora da bude na iskorišćavanju svih prednosti istraživanja, razvoja, inovacija i digitalizacije.

EU će podsticanjem obrazovanja i obuka, regionalne i socijalne pravde i rodne jednakosti proizvesti održiv rast i blagostanje za svoje građane, navodi se u programu koji je predstavljen sredinom prošle nedelje.

"EU najbolje funkcioniše kada unapređujemo blagostanje ljudi i bezbednost i smanjujemo nejednakost", istakao je finski premijer.

Finska će od 1. jula do 31. decembra predsedavati formalnim sastancima Saveta u Briselu i Luksemburgu i neformalnim sastancima ministara u Finskoj.

Planirano je da se u Helsinkiju održi šest neformalnih sastanaka ministara, kao i veliki broj sastanaka radnih grupa i stručnjaka.

XS
SM
MD
LG