Dostupni linkovi

Merkel: Zemlje Z. Balkana imaju evropsku perspektivu, ali je put još trnovit


Angela Merkel
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u nedelju da zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu ako ispune sve uslove za članstvo u EU, ali i da u regionu postoji još dosta tenzija koje treba da budu prevaziđene, prenosi Beta.

Ona je kazala da rešenje dugogodišnjeg spora Atine i Skoplja o imenu Severne Makedonije predstavlja pozitivan primer koji treba da "podstakne rešavanje problema u Bosni i Hercegovini i između Srbije i Kosova".

U poruci uoči Samita Zapadnog Balkana koji će u okviru Berlinskog procesa biti održan 4. i 5. jula u poljskom gradu Poznanju, Merkel je rekla da na Zapadnom Balkanu, iako su ratni sukobi okončani, još postoji dosta konflikata koje treba rešiti.

"Danas je situacija mirna, ali i dalje ima mnogo tenzija koje treba prevazići i brojni uslovi moraju biti ispunjeni kako bi sve zemlje Zapadnog Balkana zadovoljile kriterijume za članstvo u EU. Taj put je još trnovit", navela je Merkel u video poruci.

Merkel je rekla da će na samitu u Poznanju, gde će uz zemlje Zapadnog Balkana učestvovati i Nemačka, Francuska, Austrija, Italija, Hrvatska i Slovenija, biti reči o problemu izgradnje infrastrukture u regionu, o čemu se razgovara svake godine na godišnjem samitu u okviru Berlinskog procesa.

"Veliki problem, o kojem diskutujemo svake godine, je izgradnja infrastrukture. EU je za tu svrhu obezbedila znatna sredstva. Međutim, mi moramo podržati primenu projekata izgradnje puteva i pruga, jer znamo da ljudi češće posećuju jedni druge kada su bolje povezani infrastrukturom", kazala je nemačka kancelarka.

XS
SM
MD
LG