Dostupni linkovi

Preminula Borka Pavićević


Borka Pavićević

Borka Pavićević, dramaturškinja i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), preminula je u nedelju, 30. juna, saopštio je njen CZKD.

Rođena je 1947. godine u Kotoru, u Crnoj Gori, u tadašnjoj Jugoslaviji.

Diplomirala je dramaturgiju 1971. godine godine na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, gde je i magistrirala 1976. godine sa tezom „Neorealistička drama u Srbiji između dva rata“.

U Ateljeu 212, u dramaturškom odeljenju, radila je 10 godina (1970-1981.), i u BITEF-u 20 godina. Od 1978. do 1991. godine radila je kao dramaturškinja u pozorištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu. Osnivač teatra Nova osećajnost u staroj beogradskoj Pivari (1981). Od 1984. do 1991. je bila učesnica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar).

Sa mesta umetničke direktorke Beogradskog dramskog pozorišta smenjena je zbog političkog i javnog delovanja 1993. godine. Nakon izbijanja ratnih sukoba u Hrvatskoj, a kasnije i u Bosni i Hercegovini, postaje učesnica Civilnog pokreta otpora. Bila je članica Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca, od osnivanja.

Centar za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu osniva 1994. godine, od kada je i direktorka ove ustanove.

Pisala je kolumne u časopisu "Susret", zatim nedeljniku "Vreme", od njegovog osnivanja, i u dnevnom listu "Danas". Objavila je tri zbirke eseja: „Na ex – Postdejtonska moda“ (Novi Pazar, 1998), „Moda“ (Beograd, 1994) i „Glava u torbi“ (Beograd, 2017) – kao i tekstove u mnogobrojnim časopisima, zbornicima, dnevnim i nedeljnim novinama.

Od 1991. godine učestvovala je u mnogobrojnim antiratnim akcijama u Beogradu i drugim jugoslovenskim gradovima, u saradnji sa jugoslovenskim organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regionu.

Dobitnica je nagrade Hirošima fondacije za mir i kulturu 2004; nagrade „Ruts“ Evropske kulturne fondacije za 2009. godinu, nagrade „Osvajanje slobode“ koju dodeljuje fond ”Maja Maršićević Tasić” 2005. godine, i nosilac je Ordena legije časti Republike Francuske 2002. godine.

Datum i vreme kremacije i komemoracije u Centru za kulturnu dekontaminaciju biće naknadno objavljeni.

XS
SM
MD
LG