Dostupni linkovi

Zemlje G20 se složile da je potrebna slobodna trgovina


Lideri na samitu G20 u Osaki
Lideri na samitu G20 u Osaki

Grupa čelnika 20 najrazvijenijih zemalja svijeta G20 potvrdila je potrebu za slobodnom, poštenom i nediskriminirajućom trgovinskom politikom na dvodnevnom summitu u japanskom gradu Osaki koji je završio u subotu, objavio je japanski premijer i domaćin skupa Shinzo Abe.

"Globalna ekonomija nastavlja se suočavati s rizicima pada dok postoje napetosti u trgovinskim odnosima", kazao je Abe na konferenciji za medije po završetku predsjedavanja grupom G20 održanim u Osaki, na zapadu Japana.

Lideri Grupe G20 upozorili su nakon samita u Japanu da postoji rizik da se pogorša globalni ekonomski rast zbog jačanja trgovinskih i geopolitičkih tenzija i pozvali na uspostavljanje slobodnog i fer trgovinskog okruženja.

U kominikeu objavljenom na kraju dvodnevnog samita lideri G20 su
saopštili da je globalni ekonomski rast i dalje slab.

"Težimo realizaciju slobodne, fer, nediskriminatorske, transparentne, predvidive i stabilne trgovine i investicionog okruženja, te da tržišta ostanu otvorena", ističe se u kominikeu.

"Čelnici G20 složili su se o potrebi zemalja članica da očuvaju globalni ekonomski rast", dok istovremeno ostaju spremne poduzeti daljnje akcije na tome bude li potrebno, izjavio je po završetku skupa japanski premijer.

"Skupina G20 složila se o fundamentalnim načelima podrške slobodnog trgovinskog sistema koji treba osigurati slobodnu, poštenu i nediskriminirajuću trgovinu, kao i otvorena tržišta i jednake uslove za sve nacije", kazao je Abe.

Abe je izjavio da je kazao američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i kineskom Xiju Jinpingu kako je jako važno da se angažuju u u konstruktivnoj raspravi kako bi riješili trgovinske napetosti u međusobnim odnosima.

SAD i Kina složile su se u subotu da obnove trgovinske pregovore i Washington neće uvesti nove sankcije na kinesku robu, javila je kineska novinska agencija Xinhua, dok je Trump izjavio da se razgovori "ponovno pokreću".

XS
SM
MD
LG