Dostupni linkovi

Jinping i Trump dogovorili povratak trgovinskim razgovorima


Jinping i Trump u Kini, novembar 2017
Jinping i Trump u Kini, novembar 2017

Kineski predsjednik Xi Jinping i američki predsjednik Donald Trump složili su se u subotu, na marginama summita G 20 u Osaki, oko ponovnog pokretanja trgovinskih pregovora dvije najjače ekonomije svijeta.

Kako prenose svjetske agencije, pozivajući se na kinesku novinsku agenciju Xinhua, dvije zemlje su se takođe složile da neće jedna drugoj uvoditi nove carine i da će međusobne pregovore, naprasno prekinute u maju, obnoviti "na temelju jednakosti i međusobnog poštovanja".

Američki predsjednik ocijenio je u subotu sastanak sa svojim kineskim kolegom "odličnim", ali nije govorio detaljnije o mogućem napretku u okončanju trgovinskog rata između Kine i SAD-a, prenosi AFP.

"Imali smo jako dobar sastanak s predsjednikom Xijem, rekao bih odličan", izjavio je Trump na marginama sastanka na vrhu zemalja G20, najrazvijenijih zemalja svijeta.

Uoči samih razgovora američki predsjednik je izjavio kako je spreman na "povijesni" trgovinski sporazum s Kinom. "Biti će to od istorijskog značaja ako budemo mogli doći do trgovinskog sporazuma", kazao je Trump. "Potpuno smo otvoreni za to", dodao je.

Kineski predsjednik insistirao je, pak, uoči razgovora na činjenici kako je "dijalog" puno poželjniji nego "sukobljavanja".

"Tijekom četrdeset godina jako su se velike promjene dogodile u međunarodnoj situaciji kao i u kinesko-američkim odnosima, no glavne činjenice ostale su nepromijenjene. Kina i Sjedinjene Države obje su profitirale od saradnje i gubile u sukobljavanju", naveo je.

Nekoliko svjetskih čelnika je prvog dana summita u Osaki u petak upozorilo kako su rastuća trvenja u kinesko-američkim trgovinskim odnosima prijetnja globalnom rastu.

XS
SM
MD
LG