Dostupni linkovi

Demokrate kritikovale Trampovu 'šalu' sa Putinom


Sa osmehom i pokazujući prstom, predsednik Donald Tramp je danas ;rekao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu: "Ne mešaj se u izbore!".

Njihov sastanak na samitu G-20, u Osaki, u Japanu, bio je prvi od kada je specijalni američki istražitelj zaključio da je Moskva u velikoj meri ometala kampanju pred predsedničke izbore u SAD 201

Opozicione Demokrate na Kapitol hilu ubrzo su kritikovale predsednika, rekavši da on time baca svetlo na rusko uplitanje u američke izbore 2016. godine.

To je bio prvi sastanak dvojice lidera, pošto je specijalni advokat Robert Mjuler rekao da, mada je utvrdio da se Moskva mešala, on nije mogao da utvrdi i postojanje kriminalne zavere Rusije i kampanje Trampa o tome.

Epizoda sa Putinom danas na samitu Grupe 20 u Osaki je izveštače podsetila na jedan od najvažnijih trenutaka Trampove posete Helsinkiju, u Finskoj, jula 2018. godine, gde naglašeno nije opominjao Putina zbog uplitanja u izbore i nije podržao ocene američkih obaveštajnih službi o postupanju njegovog ruskog kolege.

Tramp i Putin su danas razmenili kratke izjave, a prvi put su se sastali od Helsinkija.

Kada je novinar pitao Trampa da li bi upozorio Putina da se ne meša u američke izbore 2020. godine, Tramp je odgovorio: "Naravno!".

Zatim se okrenuo Putinu i "šaljivo" rekao: "Ne mešaj se u izbore!", a zatim to i ponovio pokazujući prstom na Putina, koji se takodje smejao.

Vođa Demokrata u Senatu, Čak Šumer je rekao da se Trampova "šala" u stvari odnosi na Ameriku, a da je "Putin jedini koji se smeje".

"Predsednik Tramp u osnovi daje Putinu zeleno svetlo za mešanje (na američkim izborima) 2020. godine", objavio je Šumer.

Njujorški poslanik Demokrata Hakim Džefris, član Predstavničkog doma Kongresa SAD, izjavio je da mešanje u izbore "nije smešno".

Tramp je medjutim rekao da uživa u "veoma, veoma dobrom odnosu" s Putinom i da će "mnoge pozitivne stvari proizaći iz toga".

Kremlj kaže da je Putin pozvao Trampa da poseti Rusiju iduće godine kako bi zajedno obeležili 75. godišnjicu savezničke pobede u Drugom svetskom ratu.

Putin je u više navrata odbacio zaključak Mjureovog izveštaja da se Rusija sistemski uplela u izbore u SAD 2016. godine, rekavši za "Fajnenšal tajms" ove nedelje da je to "mitsko mešanje".

Dok je Trump odavno dao prednost uspostavljanju bliskih ličnih veza s Putinom, njegova administracija je pojačala sankcije i druge pritiske na rusku državu.

Sjedinjene Države i Rusija su na suprotnim stranama eskalirajuće krize s Iranom, koji je prošle nedelje oborio američku bespilotnu letelicu.

Na samitu u novembru prošle godine u Argentini, Tramp je otkazao sastanak s Putinom zbog ruske zaplene dva ukrajinska broda i zarobljavanja njihovih posada u Azovskom moru. Iako su te posade i dalje u pritvoru, Tramp je odlučio da u odnosima s Putinom krene napred danas na sastanku u Osaki.

Oni su najavili povlačenje iz ključnog sporazuma o kontroli naoružanja, Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa, iz 1987. godine. Taj sporazum ističe ovog leta, što izaziva strahovanje od nove trke u naoružanju. Bela kuća je posle sastanka u petak u Osaki objavila da su se Tramp i Putin složili da nastave razgovor o "modelu kontrole naoružanja 21. veka", u koji Tramp kaže da treba uključiti i Kinu.

Pored Irana, dvojica lidera razgovarala su i o Siriji, Venecueli i Ukrajini. SAD i Rusija su i o tim temama na suprotnim stranama.

Ali, u pozadini odnosa SAD i Rusije ostaje mešanje Moskve u američke izbore 2016. godine.

Majkl MakFol, koji je bio američki ambasador u Rusiji u vreme Baraka Obame, napisao je da je Trampovo ponašanje "deprimirajuće". "Trampovo divljenje i popuštanje Putinu je tako bizarno", napisao je on i dodao: "Ne mogu da se setim nijednog jedinog interesa SAD koji je unapređen Trampovim ponašanjem".

XS
SM
MD
LG