Dostupni linkovi

Kina će nastaviti sa uvozom iranske nafte uprkos sankcijama


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Kina će nastaviti da uvozi iransku naftu uprkos američkim sankcijama uvedenim posle istupanja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, izjavio je danas u Beču kineski zvaničnik Fu Čong, zadužen za kontrolu naoružanja u kineskom Ministarstvu inostranih poslova.

"Mi ne pratimo američku takozvanu 'nultu' politiku o uvozu iranske nafte. Mi odbijamo jednostrano nametanje sankcija", rekao je Fu, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Iran želi da bude u mogućnosti da nastavi izvoz nafte kako bi ostao povezan sa nuklearnim sporazumom koji je oslabljen posle istupanja SAD 2018.

Zvaničnici velikih sila potpisnica sporazuma, među kojima su Nemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija, sastali su se danas u Beču u pokušaju da održe sporazum koji je potpisan 2015.;

Teheran je upozorio da će, ukoliko ne budu ublažene međunarodne sankcije koje guše njegovu ekonomiju, Iran istupiti iz delova nuklearnog sporazuma, koji se odnose na količinu zaliha uranijuma i stepene njegovog obogaćivanja.

XS
SM
MD
LG