Dostupni linkovi

Obeležen Vidovdan na Gazimestanu


Obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu
Obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu

Srbi sa Kosova i iz regiona obeležili su danas Vidovdan na Kosovu, najpre vidovdanskom liturgijom u manastiru Gračanica kod Prištine, a potom služenjem parastosa stradalim u boju na Kosovu i na Gazimestanu.

Parastos su služili mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije i vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva.

Na Gazimestanu obeležen Vidovdan
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Prisutnima se obratio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

“Ovo je mesto pobede i nije jedino. Imamo mi pobeda nedavno na Košarama i na Paštriku. Pobedili smo NATO i albansku vojsku UČK. I šta je bilo od toga? Nesrećni Milošević trus i plašljivac i njegov ministar tadašnji, a sadašnji zloslutni predsednik - kapitulirali u Kumanovu”, kazao je on, dobivši i podršku okupljenih za izgovoreno.

Kako iz policije procenjuju, na Gazimestanu je bilo između 800 i 1.000 ljudi, uglavnom Srba sa Kosova i iz Srbije, ali je bilo i vozila iz BiH i Slovenije.

Prisutni su bili i pristalice pokreta Dveri koji su prepoznaju po simbolima koje nose ili drže, kao i navijači iz Srbije. Da čujemo delić atmosfere na Gazimestanu danas:

Posetioci o obeležavanju Vidovdana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00
Direktan link

Niko od visokih srpskih političkih predstavnika sa Kosova i Srbije nije bio prisutan.

Na Gazimestanu je prisutan i veliki broj pripadnika Policije Kosova.

Zamenik direktora Policije Kosova za region Sever Besim Hoti kazao je za Radio Slobodna Evropa i da su policijske jedinice uključene u pratnju konvoja autobusa i vozila koji su sa severa išli prema Gračanici, a potom i Gazimestanu.

Inače, upravo je na Gazimestanu Slobodan Milošević pre tačno 30 godina, a povodom obeležavanja 600. godišnjice Kosovske bitke, rekao da je Srbija pred bitkama i u bitkama, da one nisu oružane, "mada ni takve još uvek nisu isključene".

To je bio fitilj koji je sve druge u bivšoj Jugoslaviji digao na noge i prvi korak ka krvavom raspadu države.

XS
SM
MD
LG