Dostupni linkovi

Vanredna vijest

OEBS zabrinut zbog stanja u Albaniji


Opozicioni protesti u Tirani, ilustrativna fotografija

Najviši funkcioneri OEBS-a izrazili su danas žaljenje zbog političkih tenzija u Albaniji, dva dana nakon što je Savet Evrope povukao svoju posmatračku misiju iz te zemlje, a predsednik Albanije Iljir Meta odložio izbore za jesen zbog najavljenog bojkota opozicije.

"OEBS je blisko pratio dešavanja i više puta je pozivao sve relevantne faktore da konstruktivno vode politiku, poštuju demokratske procese i pokazuju uzdržanost. Sada je više nego ikad neophodno da svi faktori u Albaniji rade zajedno na izlasku iz pat pozicije, pokrenu dijalog bez preduslova i osiguraju da izbori u nedelju proteknu mirno", naveli su u izjavi izdatoj pre odluke o odlaganju izbora predsedavajući OEBS-a Miroslav Lajčak, generalni sekretar Tomas Greminger, predsednik Parlamentarne skupštine Georg Cereteli i generalni sekretar Parlamentarne skupštine Roberto Montela.

Kako je Albanija upala u političku krizu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Oni su pozvali sve aktere u Albaniji da poštuju vladavinu prava, ustavnu ulogu demokratskih institucija i osnovnih prava, kao i da izbegavaju nasilje.

Zvaničnici su takođe osudili nedavne napade na organizatore izbora širom Albanije, kada je naneta šteta školama u kojima su glasačka mesta i glasačkom materijalu, iako su naveli da Albanci imaju pravo na mirne proteste.

"Bilo kakav pokušaj da se demokratski procesi ometu nasilnim akcijama, zaustavlja napredak Albanije i baca mrlju na njen medjunarodni ugled. Bilo kakvo kršenje zakona u vezi s izborima, kao što su kupovina glasova, zloupotreba javnih sredstava i vršenje za izbore vezanog pritiska na zaposlene u javnom sektoru, mora imati prikladne pravne posledice", navodi se u izjavi.

Navedeno je da je OEBS uvek spreman da saradjuje s albanskim institucijama u ostvarivanju prioriteta Albanije, "u interesu njenih gradjana".

Albanska opozicija traži odlazak Rame
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Savet Evrope je pre dva dana povukao svoje izborne posmatrače iz Albanije zbog "nesigurnosti u vezi sa organizovanjem lokalnih izbora 30. juna i mogućih bezbednosnih rizika u nekim područjima".

U saopštenju je navedeno da je usled situacije na terenu gde u 31 od 61 opštine postoji samo jedan kandidat na izborima, "teško očekivati suštinsko političko nadmetanje", pa da stoga nema uslova za delovanje posmatračke misije Saveta Evrope.

Savet Evrope je tada naveo da neće ulaziti u pitanje zakonitosti izbora.

XS
SM
MD
LG