Dostupni linkovi

Gradonačelnik Subotice: Ispravljanje nepravde prema Kišu važnije od podela


Bogdan Laban

"U ovom trenutku je izgleda bitnije ko će se odužiti jednom velikanu, nego da se istorijska nepravda ispravi", navodi se u pismu gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, nakon što je više od 160 javnih ličnosti potpisalo peticiju da vlasti u Subotici povuku odluku kojom se književniku Danilu Kišu posthumno dodeljuje zvanje počasnog građanina tog grada.

Laban u pismu upućenom Radiju Slobodna Evropa (RSE), navodi da će se "ukoliko do toga dođe, rado odazvati pozivu suda da brani svoj predlog", budući da je teatrološkinja Mirjana Miočinović, supruga pokojnog pisca Danila Kiša koja je i pokrenula peticiju, ranije upozorila da će se obratiti sudu ukoliko njen zahtev ne bude ispoštovan.

Miočinović je testamentarna i sudska naslednica i zaštitnica autorskih prava i svega ostalog što se odnosi na Kišovo delo i ličnost.

Potpisnici peticije, pokrenute na zahtev Mirjane Miočinović smatraju da je "neprimereno i neprihvatljivo" da se ta odluka donosi na predlog gradonačelnika Subotice, "koji svojim delovanjem nije pokazao da razume i prihvata niti umetničke niti moralne kvalitete Kišovog književnog dela".

"Naprotiv, sadašnja subotička skupštinska većina sprovodi ne samo kulturnu, nego i sve druge javne politike koje ni po čemu nisu bliske osnovnim Kišovim svetonazorima", navodi se u otvorenom pismu skupštini grada Subotice.

Laban, koji je javnosti posebno poznat od nasilnog incidenta iz 2017. godine kada je vređao i šamarao jednog od kolega iz vladajućih naprednjaka, na argumentaciju potpisnika odgovara da je "predlog da se veliki pisac posthumno proglasi za počasnog građanina zasnovao na činjenici da je reč o najznačajnijem Subotičaninu u kulturnoj istoriji grada".

"Ceneći Kišov rad i značaj koji ima u srpskoj, evropskoj i svetskoj književnosti, i imajući na umu da je svojom delom i imenom Suboticu učinio besmrtnom u svetskim razmerama, uveren sam da je 'kasno' bolje nego - nikad", navodi se u pismu gradonačelnika Subotice.

"Svesni smo da ovo gradsko priznanje velikom piscu stiže sa zakašnjenjem od najmanje trideset godina, ali i da nepravda koja mu je naneta ne može biti ispravljena u jednom danu ili jednoj godini", ističe Laban.

On u pismu dodaje da je inicirajući da se Kiš posthumno proglasi za počasnog građanina svog rodnog grada, smatrao da su kao građani Subotice to dužni "književniku čiji su ličnost i delo daleko iznad ovakvih podela".

Peticiju protiv gradske odluke potpisale su ukupno 163 javne ličnosti iz sveta kulture, obrazovanja i nauke, koji smatraju da je odluka subotičke skupštine od 18. juna pokušaj da se Kišovo ime i rad "zloupotrebe radi prikupljanja političkih poena vladajućim strankama, koje ne zastupaju ništa od vrednosti prema kojima je živeo i stvarao Kiš".

"Pranje biografija, ličnih i stranačkih, duboko je neetički čin koji vređa delo našeg velikog pisca", navodi se u pismu.

Kišova supruga Mirjana Miočinović uputila je zahtev vlastima Subotice da se "bespogovorno povuče odluka" kojom se piscu posthumno dodeljuje zvanje počasnog građanina tog grada i upozorila da će se obratiti sudu ukoliko njen zahtev ne bude ispoštovan.

U otvorenom pismu gradonačelniku Subotice, Bogdanu Labanu iz Srpske napredne stranke, poručila je da su on i lokalna skupština "nepomirljiva suprotnost svega što predstavlja Danilo Kiš svojim delom i svojim životom".

"Stoga su Vaši motivi nečasni i cilj im je zloupotreba imena Danila Kiša za najprizemnije ciljeve jedne političke partije, čiji ste Vi član, partije koja je svojim destruktivnim delovanjem, uz ostalo, nanela ogromnu štetu kulturi", navodi u otvorenom pismu Miočinović.

Među potpisnicima su književnik Filip David, glumac Branislav Trifunović, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Dubravka Stojanović, muzičar Vasil Hadžimanov, glumac Nikola Đuričko, karikaturista Predrag Koraksić i istoričarka Branka Prpa.

XS
SM
MD
LG