Dostupni linkovi

Ustavni sud Kosova proglasio Pregovaračku ekipu za dijalog neustavnom


Zgrada Ustavnog suda Kosova

Ustavni sud Kosova donio je odluku prema kojoj se Pregovaračka ekipa Kosova u procesu dijaloga za Srbijom, proglašava neustavnom.

U saopštenju za medije iz Ustavnog suda navode da su zaključili da "državna delegacija, koja je osnovana osporenim zakonom, nije predviđena Ustavom i nije predviđena unutar oblika vladanja i podijele vlasti. Kao takva, državna delegacija se ne može uključiti u uzajamno dejstvo podjele, kontrole i balansiranja vlasti i ne može se miješati u oblik vladanja, odnosno u strukturu podjele vlasti kao što je utvrđeno članom 4. Ustava."

Sud je također utvrdio da "prenos nadležnosti ustavnih institucija na “poseban mehanizam” uspostavljen u osporenom zakonu predstavlja miješanje u vršenje nadležnosti institucija utvrđenih Ustavom."

Skupština Kosova je na vanrednoj sjednici u decembru 2018. usvojila rezoluciju o dijalogu sa Srbijom na prijedlog opozicione Socijaldemokratske partije (partija formirana podjelom pokreta Samoopredjeljenje), koja predviđa formiranje nove državne delegacije u dijalogu sa Srbijom.

Za voditelja delegacije je odabran predsjednik opozicione Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti, inače aktuelni gradonačelnik Prištine, i Fatmir Ljimaj iz vladajuće Inicijative Socijaldemokrata.

Pregovaračka ekipa trebala je funkcionsati na osnovu Zakona kompentencijama i odgovornostima delegacije Kosova za dijalog sa Srbijom, ali Zakon je kontestiran od dvije političke stranke opozicije Demokratskog saveza Kosova i Samoopredjeljenje koji su Ustavnom sudu podnijeli zahtjev za interpretaciju.

Odmah nakon odluke Ustavnog suda prema kojoj se Pregovaračka ekipa Kosova u procesu dijaloga za Srbijom, proglašava neustavnom, kopredsjedavajući Pregovaračke ekipe iz Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti rekao je da će članovi delegacije ove partije u petak podnijeti ostavke.

On je na Fejsbuku napisao da je dijalog sa Srbijom najvažniji politički proces na Kosovu za šta je potreban konsenzus i donošenje odluka u Skupštini.

Šef poslaničke grupe ove partije Visar Imeri je na konferenciji za novinare rekao da na osnovu odluke Ustavnog suda, dijalog sa Srbijom ne može da vodi Skupština, već samo predsjednik i premijer.

Iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova, koji se zajedno sa pokretom Samoopredjeljenje obratio Ustavnom sudu po tom pitanju, rekli su da je Ustavni sud jasno stavio do znanja da je Zakon o dijalogu protivustavan, dodajući da dijalog treba da vode samo legitimne institucije.

Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza rekao je na konferenciji za novinare da i pregovaračka ekipa i premijer trebaju da podnesu ostavke i da Kosovo treba da ide u prijevremene izbore.

I iz pokreta Samoopredeljenje očekuju vanredne izbore, i rekli su da je u toku prikupljanje potpisa za obaranje vlade Ramuša Haradinaja. Aljbuljena Hadžiu, poslanica ovog pokreta u Skupštini, na konferenciji za medije je rekla da je Haradinaj, inicirajući ovaj zakon, odbio da sprovede svoja ovlašćenja u vezi sa dijalogom.

Ustavni sud Kosova u četvrtak je donio odluku prema kojoj se Pregovaračka ekipa Kosova u procesu dijaloga za Srbijom, proglašava neustavnom, kao i cio Zakon o dužnostima, odgovornostima i nadležnostima državne delegacije Republike Kosovo u procesu dijaloga za Srbijom.

XS
SM
MD
LG