Dostupni linkovi

Ustavni sud Kosova proglasio Pregovaračku ekipu za dijalog neustavnom


Zgrada Ustavnog suda Kosova
Zgrada Ustavnog suda Kosova

Ustavni sud Kosova donio je odluku prema kojoj se Pregovaračka ekipa Kosova u procesu dijaloga za Srbijom, proglašava neustavnom.

U saopštenju za medije iz Ustavnog suda navode da su zaključili da "državna delegacija, koja je osnovana osporenim zakonom, nije predviđena Ustavom i nije predviđena unutar oblika vladanja i podijele vlasti. Kao takva, državna delegacija se ne može uključiti u uzajamno dejstvo podjele, kontrole i balansiranja vlasti i ne može se miješati u oblik vladanja, odnosno u strukturu podjele vlasti kao što je utvrđeno članom 4. Ustava."

Sud je također utvrdio da "prenos nadležnosti ustavnih institucija na “poseban mehanizam” uspostavljen u osporenom zakonu predstavlja miješanje u vršenje nadležnosti institucija utvrđenih Ustavom."

Skupština Kosova je na vanrednoj sjednici u decembru 2018. usvojila rezoluciju o dijalogu sa Srbijom na prijedlog opozicione Socijaldemokratske partije (partija formirana podjelom pokreta Samoopredjeljenje), koja predviđa formiranje nove državne delegacije u dijalogu sa Srbijom.

Za voditelja delegacije je odabran predsjednik opozicione Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti, inače aktuelni gradonačelnik Prištine, i Fatmir Ljimaj iz vladajuće Inicijative Socijaldemokrata.

Pregovaračka ekipa trebala je funkcionsati na osnovu Zakona kompentencijama i odgovornostima delegacije Kosova za dijalog sa Srbijom, ali Zakon je kontestiran od dvije političke stranke opozicije Demokratskog saveza Kosova i Samoopredjeljenje koji su Ustavnom sudu podnijeli zahtjev za interpretaciju.

Odmah nakon odluke Ustavnog suda prema kojoj se Pregovaračka ekipa Kosova u procesu dijaloga za Srbijom, proglašava neustavnom, kopredsjedavajući Pregovaračke ekipe iz Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti rekao je da će članovi delegacije ove partije u petak podnijeti ostavke.

On je na Fejsbuku napisao da je dijalog sa Srbijom najvažniji politički proces na Kosovu za šta je potreban konsenzus i donošenje odluka u Skupštini.

Šef poslaničke grupe ove partije Visar Imeri je na konferenciji za novinare rekao da na osnovu odluke Ustavnog suda, dijalog sa Srbijom ne može da vodi Skupština, već samo predsjednik i premijer.

Iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova, koji se zajedno sa pokretom Samoopredjeljenje obratio Ustavnom sudu po tom pitanju, rekli su da je Ustavni sud jasno stavio do znanja da je Zakon o dijalogu protivustavan, dodajući da dijalog treba da vode samo legitimne institucije.

Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza rekao je na konferenciji za novinare da i pregovaračka ekipa i premijer trebaju da podnesu ostavke i da Kosovo treba da ide u prijevremene izbore.

I iz pokreta Samoopredeljenje očekuju vanredne izbore, i rekli su da je u toku prikupljanje potpisa za obaranje vlade Ramuša Haradinaja. Aljbuljena Hadžiu, poslanica ovog pokreta u Skupštini, na konferenciji za medije je rekla da je Haradinaj, inicirajući ovaj zakon, odbio da sprovede svoja ovlašćenja u vezi sa dijalogom.

Ustavni sud Kosova u četvrtak je donio odluku prema kojoj se Pregovaračka ekipa Kosova u procesu dijaloga za Srbijom, proglašava neustavnom, kao i cio Zakon o dužnostima, odgovornostima i nadležnostima državne delegacije Republike Kosovo u procesu dijaloga za Srbijom.

XS
SM
MD
LG