Dostupni linkovi

EU zatražila od Italije hitno rješenje za migrante na brodu


Brod Sea-Watch 3
Brod Sea-Watch 3

Evropska unija zatražila je od Italije u četvrtak da se uključe u iznalaženje rješenja za migrante koji se nalaze na dobrotvornom brodu 'Sea-Watch' koji je ušao u italijanske vode uprkos zabrani koja je stigla iz Rima.

"Evropska komisija je usko uključena u koordinaciju sa zemljama članicama na pronalaženju rješenja za relokaciju migranata nakon što se iskrcaju sa broda 'Sea Watch 3'" rekao je komesar za migracijeDimitris Avramopouloskojeg je glasnogovornica EU citirala saopštivši da je rješenje za ljude koji se nalaze na brodu jedino moguće nakon što se iskrcaju.

"Zbog toga se nadam da će Italija u slučaju ovog incidenta, doprinijeti brzom rješenju za osobe koje se nalaze na brodu."

Njemački dobrotvorni brod Sea Watch sa četrdeset i dva migranta ušao je u italijanske vode u srijedu, uprkos zabrani koja je stigla iz Rima.

Glasnogovornik broda je rekao da je kapetan odlučio da usmjeri brod prema italijanskom otoku Lampedusa jer je situacija na brodu "očajnija nego ikada ranije" i da mu je u skladu pomorskog zakona bilo dozvoljeno da u hitnoj situaciju uđe u italijanske vode.

Prema dekretu koji je odobren u junu, talijansko ministarstvo unutarnjih poslova, na čelu s liderom krajnje desnice Matteom Salvinijem, ima ovlasti odbiti pristup teritorijalnim vodama svim plovilima za koje smatra da predstavljaju rizik za sigurnost ili javni red i kazniti ih.

XS
SM
MD
LG