Dostupni linkovi

Uhapšen muškarac iz BiH optužen za teroristički napad u Parizu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Muškarac (39) iz Bosne i Hercegovine uhapšen je u Njemačkoj pod optužbom za teroristički napad u Parizu koji je izveden 2015. godine.

Novinska agencija AFP je javila da njemačke vlasti pripremaju izručenje državljanina BiH u Belgiju.

"Belgijske vlasti izdale su evropski nalog za hapšenje protiv optuženog pod sumnjom za podršku terorističkoj organizaciji povezanoj s terorističkim napadima, uključujući i napad na koncertnu dvoranu Bataclan 13. novembra 2015. godine u Parizu", saopćio je u četvrtak, 27. juna 2019. ured njemačke policije u Drezdenu.

U petak, 13 novembra, u nekoliko koordiniranih napada, u samo dvadeset minuta, teroristi su puškama, odnosno opasani eksplozivom u restoranima i barovima, koncertnoj dvorani, te ispred stadiona, ubili 130 i ranili 350 ljudi. U novijoj povijesti ovo je najsmrtonosniji napad na Francusku. Odgovornost su preuzeli militanti ISIL-a.

Napad su izvršile tri osobe, od kojih su dvije ranije identifikovane kao državljani Francuske – Omar Ismail Mostefai (29) i Samy Amimour (28).

Vjeruje se da je najmanje devet ljudi bilo direktno uključeno u ove napade. Neki od napadača živjeli su na Zapadu, neki su od njih i rođeni kao Francuzi, odnosno Belgijanci.

XS
SM
MD
LG