Dostupni linkovi

Izvještaj UN-a: Porodica - mjesto podrške, ali često i nasilja nad ženama 


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Svaki dan tokom 2017. godine 137 žena smrtno je stradalo od ruku nekog člana njihove porodice, pokazao je najnoviji izvještaj agencije UN za žene i jednakost spolova.

U izvještaju je potvrđena ključna važnost koju porodica ima u kulturama i privredama širom svijeta, ali je ukazano i da se u svim dijelovima svijeta preduzimaju orkestrirani napori da se ženama, u ime očuvanja "porodičnih vrijednosti", uskrate samostalnost i pravo odlučivanja.

"Danas sam ovde da bi rekla da je to neprihvatljivo i da tako ne smije da bude. Žene širom svijeta i njihovi saveznici neće dozvoliti da se poništi sve ono što smo postigle", rekla je 25. juna na konferenciji za novinare izvršna direktorica agencije UN Žene, Fumzile Mlambo-Ngkuka.

Uprkos odličnom napretku u pravnoj eliminaciji diskriminacije nad ženama, "nije slučajnost" što je najsporiji napredak zabilježen u oblasti porodičnih prava, koja uređuju pravo žene da izabere za koga će se i kada udati, i njeno pravo na razvod i nasljeđivanje novca i imovine, rekla je Mlambo-Ngkuka.

Izvještaj "Progres žena u svetu 2019-2020: Porodice u promjenljivom svijetu", koji je predstavljen u sjedištu UN u Njujorku, na 287 strana nudi podatke o različitim oblicima porodice, na osnovu statističkih podataka UN o demografiji 86 zemalja širom sveta.

Prema tim podacima, 38 posto domaćinstava u svijetu čine supružnici sa djecom, 27 posto čine proširene porodice, koje uključuju i druge srodnike, a osam posto domaćinstava čini jedan samohrani roditelj sa djecom, najčešće majka koja je često primorana da žonglira između plaćenog posla, odgajanja djece i neplaćenih kućnih poslova.

Domaćinstava sa parovima bez djece u svetu ima 13 odsto, dok domaćinstava sa samo jednom osobom ima 12,5 odsto.

U izvještaju se navodi da su porodice sa istospolnim partnerima sve vidljivije u svim regionima svijeta i da od maja 2019. istospolni parovi u 42 države imaju pravo da se vjenčavaju ili stupaju u neki oblik građanskog braka. Istovremeno, u 68 zemalja dobrovoljni seksualni odnosi istospolnih partnera su krivično dijelo, a u 11 od tih zemalja mogu biti kažnjeni i smrću.

Šahra Razavi, šefica Sektora za istraživanje i statistiku u UN Žene, ukazala je i na druge velike promijene koje se dotiču žena.

Tako je, prema njenim riječima, uzrast u kojem žene stupaju u brak globalno porastao sa prosječnih 21,9 godina u 1990. na 23,3 godine u 2010. godini, što je ženama omogućilo da završe školovanje, nađu svoje mjesto na tržištu rada i da se samostalno izdržavaju.

U nekim slučajevima, žene odlučuju i da odlože brak, ili da vode zajednički život, rekla je Razavi.

U izvještaju UN se naglašava koliko je važno da žene imaju sopstveni dohodak i državama preporučuje veće ulaganje u službe za brigu o djeci i u socijalnu zaštitu i plaćeno roditeljsko odsustvo, kako bi se ohrabrile žene na tržištu rada.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG