Dostupni linkovi

Bivši premijer Izraela Ehud Barak osnovao novu partiju


Ehud Barak
Ehud Barak

Bivši premijer Izraela Ehud Barak je danas najavio da će na izborima u septembru biti rival sadašnjem predsedniku Vlade Benjaminu Netanjahu.Barak je objavio osnivanje nove političke partije na konferenciji u Tel Avivu, ocenivši da je Netanjahuova karijera "gotova".

"Netanjahu je dospeo do kraja (svoje karijere)", rekao je bivši premijer i načelnik Generalštaba, tvrdeći da to misle i Netanjahuovi saradnici.

"'Bibi' (Nadimak Netanjahua), ovo ti je poslednja šansa da odeš kući svojevoljno", rekao je Barak, pozvavši Netanjahua da ne izaziva haos u zemlji kako bi se bi spasao zatvora zbog najavljene optužnice za tri slučaja korupcije.

Sedamdesetsedmogodišnji Ehud Barak je bio najduže komandant izraelske vojske i oficir s najviše odlikovanja. Premijer je postao ;1999. godine, pobedivši Netanjahua na izborima.

Barak se posle poraza na izborima 2001. godine, kada je premijer postao Arijel Šaron, povukao iz politike ali se četiri godine kasnije ipak vratio u Laburističku partiju levog centra.

Od 2007. do 2013. bio je ministar odbrane i to četiri poslednje godine dok je premijer bio Netanjahu.

Godine 2011. izašao je iz Laburističke partije, a njegova nova stranka Acmaut ostala je u Netanjahuovoj koaliciinij vladi. Ta partija je raspuštena kada se drugi put povukao iz politike 2013. godine.

Netanjahuov konzervativni Likud reagovao je na stvaranje nove, Barakove partije čiji naziv još nije obelodanjen, rekavši da ga "ne interesuje kako levica deli glasove".

XS
SM
MD
LG