Dostupni linkovi

Makron: Francuska odredila crvenu liniju o klimi na samitu lidera G 20


Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Tokiju da je Francuska odredila "crvenu liniju" o klimi i da neće potpisati zajedničku deklaraciju sa samita lidera Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G20) i zemalja u razvoju koji počinje u petak u Osaki ako dokument ne sadrži "ambicije" o borbi protiv klimatskih promena, prenosi AFP.

"Ako ne budemo govorili o međunarodnom sporazumu o klimi postignutom u Parizu 2015. i ako ne možemo da branimo klimatske ambicije u sali sa 20 osoba, onda će to biti bez Francuske. Veoma jednostavno", rekao je Makron obraćajući se francuskoj zajednici koja živi u Japanu.

Makron je rekao da ne želi da zajednička deklaracija sa samita lidera G 20 "bude nazadovanje" u borbi protiv globalnog zagrevanja u odnosu na ranije tekstove potpisane tokom sastanaka G 20.

"Nemamo pravo da samit G 20 bude bez koristi", rekao je francuski predsednik koji je o tom pitanju razgovarao sa japanskim premijerom Šinzom Abeom.

Lokalni mediji preneli su da radna verzija zajedničke deklaracije sa samita G 20 ne sadrži delove o klimatskim promenama kako bi bila prihvatljiva sa SAD.

Američke vlasti su ranije istupile iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama ali to povlačenje stupa na snagu tek 2020. godine.

XS
SM
MD
LG