Dostupni linkovi

Pompeo u nenajavljenom posjetu Kabulu: Mir je prioritet


Američki državni tajnik u posjetu Kabulu
Američki državni tajnik u posjetu Kabulu

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je kako se nada mirovnom sporazumu s talibanima "prije 1. septembra". On je to rekao u Kabulu tijekom nenajavljene posjete glavnom gradu Afganistana.

Pompeo se susreo s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghaniem i drugim visokim afganistanskim dužnosnicima, kao i sa generalom Scottom Millerom koji vodi NATO-ovu „Odlučnu misiju“ potpore afganistanskim snagama.

Državni tajnik je istaknuo da je mir "najviši prioritet" Washingtona u Afganistanu.

Sjedinjene Države počele su u septembru prošle godine niz akcija kako bi talibane dovele za pregovarački stol rad iokončanja rata u toj zemlji.

Posjet Kabulu događa se pred sedmi krug mirovnih pregovora između talibanskih vođa i američkih dužnosnika. Sljedeći krug mirovnih pregovora zakazan je za 29. juna u Dohi.

Razgovori će se usredotočiti na izradu vremenskog okvira za povlačenje američkih vojnika iz Afganistana i na talibansko jamstvo da militanti neće planirati napade s afganistanskog tla.

Nakon Kabula, državni tajnik putuje na sastanke s indijskim premijerom Narendrom Modijem i drugim dužnosnicima.

U Kabul je stigao s Bliskog istoka gdje je vodio razgovore sa čelnicima Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata o tekućoj krizi u odnosima s Iranom.

XS
SM
MD
LG