Dostupni linkovi

EU osigurala 14,8 miliona eura pomoći izbjeglicama i migrantima u BiH


Migranti u kampu Vučjak kod Bihaća, 17. jun 2019.

Evropska unija je danas izvijestila o 14,8 miliona eura za potrebe migranata i izbjeglica u Bosni i Hercegovini. Iznos predviđa 13 miliona eura podrške za upravljanje migracijama, o čemu je 21. juna potpisan provedbeni sporazum s Međunarodnom organizacijom za migracije, dok je preostalih 1,8 miliona eura namijenjeno za humanitarnu pomoć.

Time je ukupna dosadašnja pomoć Evropske unije BiH za rješavanje pitanja povećanih migracijskih tokova od 2018. godine dosegla 24 miliona eura (20,2 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć i 3,8 miliona eura humanitarne pomoći). Riječ je, kako se navodi, o dodatnim iznosima na već postojećih 24,6 miliona eura koje je Evropska unija osigurala za Bosnu i Hercegovinu u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine.

"Kao što se navodi u nedavnom Mišljenju Komisije, potrebno je da vlasti Bosne i Hercegovine osiguraju učinkovitu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijama na svim nivoima, kao i funkcioniranje sistema azila, što je nužno kako bi zemlja u potpunosti iskoristila značajnu pomoć Evropske unije i to u interesu izbjeglica i migranata, kao i lokalnih zajednica", kazao je Johannes Hahn, komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Christos Stylianides, komesar Evropske unije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, naglasio je da je "EU posvećena pružanju pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija te zadovoljavanju osnovnih potreba izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini, kao dopune naporima domaćih vlasti. Važno je da dobrobit izbjeglica i migranata bude u fokusu prilikom odlučivanja o lokacijama i kvaliteti prihvatnih centara".

Na temelju rezultata prethodne pomoći, ovim sredstvima će se osigurati smještaj za oko 5.000 izbjeglica, tražitelja azila i migranata, omogućiti pristup zdravstvenim uslugama i zaštiti te pružiti pomoć onima koji borave izvan prihvatnih centara. Za one u stanju potrebe, osigurat će se i jakne, cipele i vreće za spavanje. Nesmetani pristup humanitarnih partnera onima kojima je pomoć potrebna je od ključne važnosti za rješavanje humanitarnih potreba.

Finansiranje Evropske unije također će ojačati kapacitete vlasti Bosne i Hercegovine za upravljanje granicama, kao i za identifikaciju, registraciju i upućivanje izbjeglica, tražitelja azila i migranata na dostupne usluge. Također će se podržati i dobrovoljni povratak.

XS
SM
MD
LG