Dostupni linkovi

Bregu: Dolazak Tačija u BiH važan za regionalnu saradnju


Predsjednik Kosova Hašim Tači

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu kazala je da je najava dolaska predsjednika Kosova u Bosnu i Hercegovinu Hašima Tačija upravo ono što regionalna saradnja treba da predstavlja.

Naime, predsjednik Kosova trebao bi doputovati u posjetu BiH na poziv Predsjedništva BiH kako bi bio jedan od učesnika Samita procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji će biti organiziran u Sarajevu 8. i 9. jula.

U izjavi za Fenu Bregu napominje da iako podjele postoje, i to ozbiljne podjele, u regionu bi trebala preovladati svijest "da smo zajedno jači, a razjedinjeni propadamo".

Nakon potpisivanja sporazuma između Prištine i Beograda i internog političkog dogovora članica iz jugoistočne Evrope, Kosovo je na samitu SEECP-a u Bukureštu u junu 2014. godine primljeno kao učesnik SEECP-a, a od 2013. učesnik je Odbora RCC-a.

Od tada, podsjeća Bregu, predstavnici Kosova učestvuju na godišnjim sastancima RCC-a, kao i na sastancima ministara, premijera i predsjednika Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, redovno su pozivani na ove sastanke i na njima učestvuju, ravnopravno s ostalim učesnicima.

"Za regionalnu saradnju puno znači to što BiH, kao predsjedavajuća SEECP-a, pozivanjem visokih zvaničnika s Kosova da učestvuju na predstojećem samitu održava kontinuitet i sveobuhvatnost ovog procesa", stav je generalne sekretarke RCC-a.

XS
SM
MD
LG