Dostupni linkovi

Evropski sud: BiH treba isplatiti Abu Hamzi 9 hiljada eura


Evropski sud za ljudska prava, arhivska fotografija

Bosna i Hercegovina morat će isplatiti devet hiljada eura Imadu al Husinu poznatijem kao Abu Hamza zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, odlučio je danas Evropski sud za ljudska prava.

U jednoglasno usvojenoj presudi navedeno je da je Evropski sud za ljudska prava utvrdio povredu člana 5. stava 1. Evropske konvencije o ljudskim pravima, a koja se odnosi na pravo na slobodu i sigurnost. Utvrđeno je da je u slučaju Al Husina ovaj član povrijeđen zbog pritvora u kojem se nalazio u BiH od augusta 2014. godine do sepetembra 2016. godine.

Imadal Husin, poznatiji kao Abu Hamza, državljanina Sirije s prebivalištem u Sarajevu jeje uhapšen 5. oktobra 2008. u akciji više sigurnosnih agencija zbog procjene nadležnih da predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost.

Država Bosna i Hercegovina držala je Al Husina u pritvoru dok je tražila državu u koju bi on mogao biti deportovan. Sud je utvrdio da od augusta 2014. godine nijedna zemlja nije bila voljna prihvatiti Al Husina koji je klasificiran kao prijetnja po nacionalnu sigurnost.

On nije pušten na slobodu sve do februara 2016. godine jer je BiH tražila zemlje koje bi ga eventualno prihvatile.


BiH je kontaktirala 38 zemalja s ciljem da se Al Husin prebaci u treću zemlju, međutim sve zemlje su odbile zahtjev koji je podnošen od septembra 2012. godine nakon čega je pušten iz pritvora.

"Sud je zaključio da Bosna i Hercegovina treba podnositelju zahtjeva isplatiti 9.000 eura u odnosu na nematerijalnu štetu", piše u presudi.

XS
SM
MD
LG