Dostupni linkovi

Zeman optužio demonstrante da su protiv izbora u Češkoj


Miloš Zeman i Andrej Babiš
Miloš Zeman i Andrej Babiš

Predsednik Češke Miloš Zeman, nakon poslednjeg u nizu protesta čak 283.000 Čeha protiv premijera Andreja Babiša, u nedelju u Pragu, optužio je danas demonstrante da se bune protiv ishoda slobodnih demokratskih izbora i poručio da nemaju sreće, jer će Babišova vlada izdržati do kraja mandata još 2,5 godine.

"U demokratskom slobodnom društvu svako ima pravo da demonstrira. Kao drugo, vlade se u demokratskom slobodnom društvu menjaju na slobodnim izborima, nikako u demonstracijama. Pitajmo demonstrante šta žele da postignu. Ako je to smena premijera, onda mora da mu bude izglasano nepoverenje u Poslaničkom domu. Prema broju glasova to ne izgleda verovatno. Ili mora da bude poražen na izborima, što se takodje ne čini verovatnim", kazao je danas predsednik Zeman u Jihlavi, javlja dopsinica agencije Beta.

Najnovija serija protesta protiv milijardera, tajkuna agro i hemijske industrije, češkog premijera Babiša počela je u aprilu nakon iznenadne smene na čelu Ministarstva pravde, kada je tu funkciju preuzela bliska saradnica predsednika Zemana, Marije Benešova, poznata po stavu da ne bi dopustila da se premijer Babiš krivično goni i da mu se sudi za zloupotrebu dva miliona evra iz fondova Evropske unije pre 12 godine za Babišovu porodičnu farmu i konferencijski centar Rodino gnezdo.

Protestima koje organizuje građansko udruženje Milion trenutaka za demokratiju dodatni impuls dala su i dva preliminarna izveštaja kontrolora Evropske komisije da drugi najbogatiji privrednik u Češkoj, premijer Babiš jeste i u sukobu interesa.

Mikulaš Minarž iz Milion trenutaka za demokratiju, građanskog udruženja koje organizuje proteste protiv Babiša najavio je ponovo velike proteste . 16. novembra u parku Letna a 17. novembra, na proslavi 30. godišnjice“Plišane revolucije” proteste u stotinak mesta širom Češke.

XS
SM
MD
LG