Dostupni linkovi

Sarajevo: Zabrana okupljanja migranata na javnim mjestima


Centar za migrante Ušivak u blizini Sarajeva
Centar za migrante Ušivak u blizini Sarajeva

U Sarajevu neće biti okupljanja migranata na javnim površinama i mjestima koja nisu za to predviđena, zaključeno je na današnjem sastanku predstavnika MUP-a Kantona Sarajevo i Službe za poslove sa strancima.

Na sastanku je analizirano dosadašnje stanje bezbjednosti po pitanju povećanog priliva migranata u Kantonu Sarajevo, te su razmijenjene operativne informacije o narušavanju javnog reda i mira, kao i broju krivičnih djela koja su počinili migranti, saopšteno je iz Službe.

Na osnovu analize, dogovorena je dalja operativna saradnja, te će u narednom periodu biti realizovane zajedničke akcije u Kantonu Sarajevo, posebno u urbanim dijelovima grada, željezničkoj i autobuskoj stanici i drugim mjestima okupljanja migranata, prenosti TV N1.

Cilj je utvrđivanje boravišnog statusa migranata u BiH, registracije, uzimanja biometrijskih podataka i izmještanja iz urbanih dijelova grada u privremene prihvatne centre, azilantski centar, te u imigracioni centar gdje će biti smještene osobe sklone vršenju krivičnih djela, narušavanju javnog reda i mira i predstavljaju opasnost po bezbjednost građana i njihove imovine, akže se u saopćenju sa današnjeg sastanka.

XS
SM
MD
LG