Dostupni linkovi

Jasmina Curić nova predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća 


Jasmina Curić, nova predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća 
Jasmina Curić, nova predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća 

Glasovima većine danas je razrešen dosadašnji predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo, a na to mesto izabrana je doktorka agronomije i univerzitetska profesorica Jasmina Curić, sa liste “Samoopredjeljenje”.

Curićeva je obećala da će raditi u interesu građana Sandžaka, posebno Bošnjaka.

“Izbor za predsednicu velika čast i obaveza, jer je BNV najveće političko i predstavničko telo Bošnjaka. Zahvaljujem predlagaču i većnicima koji su mi glasovima dali poverenje, a sve Bošnjake pozivam da zajednički radimo na istim ciljevima. Radiću u interesu građana Sandžaka, posebno Bošnjaka, poštujući izbornu volju, a sve u pravcu boljeg pravno i ekonomski sigurnijeg života građana Sandžaka”, poručila je Curićeva.

Za smenu dosadašnjeg predsednika, kao i izbor Curić i četiri potpredsednika glasalo je 18 većnika sa listi “Samoopredjeljenje” i “Vakat je”, dok su članovi “Matice bošnjačke” bili uzdržani.

Potpredsednik BNV i predstavnik liste “Vakat je” Esad Rahić naglasio je da su većnici sa te liste glasali za Džudžovu smenu jer je o toj poziciji odlučivalo “Samoopredjeljenje” kojem, kao većinskom partneru, pripada to mesto.

On nije želeo da odgovori da li većnici te liste podržavaju zahtev da Sandžak dobije specijalni status, već je pročitao vitalne principe koje su dostavili koalicionim partnerima na usaglašavanje.

Većnik “Matice bošnjačke” Jahja Fehratović rekao je da nije u redu što je sednica održana bez dosadašnjeg predsednika Džudža, koji nije imao priliku, kako je rekao, da obrazloži svoju ostavku.

“Nova predsednica nema dodirnih tačaka sa ingerencijama BNV, ona je doktor poljoprivrednih nauka, a poljoprivreda nije u ingerencijama Veća, već obrazovanje, kultura, informisanje i službena upotreba jezika. Ne verujemo da će ova većina dugo potrajati, a mi ćemo pratiti šta se radi, opravdaćemo svoje mandate i pokušati da napravimo korist za Bošnjake”, rekao je Fehratović.

Glasovima svih većnika usvojena je i odluka da 28. septembar bude proglašen za Dan Bošnjaka i obeležavaće se kao nacionalni blagdan Bošnjaka u Srbiji.

Nakon poslednjih izbora za savete nacionalnih manjina u Srbiji, u novembru 2018. godine, većinu u BNV formirale su liste “Samoopredeljenje“ (14 većnika) i “Vakat“ je (8 većnika), dok je lista “Matica Bošnjaka“ (13 većnika) ostala u opoziciji.

Nosilac liste Samoopredeljenje bio je Sulejman Ugljanin, lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i nekadašnji ministar bez portferlja, koji je tu funkciju obavljao od 2008. do 2014. godine, dok je listu "Vakat je - prof. dr Sait Kačapor" podržala partija Rasima Ljajića, vicepremijera u Vladi Srbije, te ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Opoziciona "Matica bošnjačka - akademik Muamer Zukorlić", je lista aktuelnog narodnog poslanika i nekadašnjeg muftije Islamske zajednice u Srbiji.

XS
SM
MD
LG