Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nikola Jovanović: Policija me privela, a jedan policajac vređao


Ilustrativna fotografija

Potpredsednik opozicione Narodne stranke i šef odbornika Saveza za Srbiju (SzS) u Skupštini Beograda Nikola Jovanović ocenio je da policijska akcija u kojoj je jutros priveden predstavlja "udar" na njegovu porodicu. Dodao je da je proces koji protiv njega vodi tužilaštvo u Pančevu, zbog navodnog napada na odbornika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) iz tog grada Ivana Tešića, montiran.

Jovanović je na konferenciji za novinare naveo da je prijavu protiv njega podneo "vojnik" funkcionera SNS-a Branka Malovića koji je kako je naveo, "organizator batinaških odreda naprednjaka, posebno uoči lokalnih izbora".

"Jutros pre 6 časova policajci su došli na vrata stana u kom živim sa porodicom ali mi nisu uručili poziv tužilaštva u Pančevu već su me najpre priveli u policijsku stanicu u Zemunu pa u '29. novembar' (sedište beogradske policije prim.red.) gde me je vređao jedan od policajaca. Potom se me stavili u 'maricu' kojom sam odveden na hitno saslušanje u Pančevo", kazao je Jovanović, funcioner stranke na čijem je čelu nekadašnji šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Navodeći da tabloidi "bliski režimu već konstruišu priču" da se nije javljao na pozive tužilaštva, Jovanović je rekao da je u momentu kada je saznao da ga traže na adresi na kojoj je prijavljen, pozvao tužilaštvo u Pančevu, pružio informacije o adresi na kojoj živi sa porodicom i "momentalno" izrazio spremnost da u bilo kom trenutku da izjavu u vezi navodnog napada na odbornika SNS-a.

"Ima možda mesec dana kako sam razgovarao sa zamenikom tužioca kome sam ponudio da istog momenta dodjem u Pančevo i dam iskaz. Priča da se nisam odazivao na pozive tužilaštva ukazuje na opasnu prirodu režima", ocenio je Jovanović.

Predsedavajući SzS Janko Veselinović ocenio je da privođenje Nikole Jovanovića predstavlja "nastavak pritiska režima na političke neistomišljenike" i pokušaj da se oni zaplaše.

"Od pokušaja ubistva Borka Stefanovića (lider Levice Srbije, pretučen prošle godine u Kruševcu prim.red.) u Srbiji je pretučeno 11 ljudi zbog neslaganja sa režimom a niko nije procesuiran za te napade, niko nije u zatvoru zbog toga. U Nišu je tokom vikenda nožem izboden student Uroš Janjić jer je nosio majicu sa natpisom `antifašizam` a Jovo Bakić (profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu prim.red.) je priveden samo zato što je stvari nazvao pravim imenom", kazao je Veselinović.

XS
SM
MD
LG