Dostupni linkovi

Turska: Suđenje zbog protesta u Gezi parku


Protesti u Gezi parku u Istanbulu u julu 2013. godine

Šesnaest osoba, među kojima se nalazi i istaknuti turski poduzetnik Osman Kavala suočavaju se sa suđenjem koje je počelo u ponedeljak zbog optužbe da su protestima prije šest godina pokušali skinuti sa vlasti vladu tadašnjeg premijera države Recepa Tayyipa Erdogana (Redžepa Tajipa Erdoana).

Demnostracije u Gezi parku u ljeto 2013. godine počele su kao protest zbog izgradnje u tom parku i uništavanja zelenila u gradu u kojem manjkatakvog prostora, no ubrzo su se proširile diljem zemlje.

Erdoan je tada odbacio ideju da su protesti pokrenuti zbog ekološkog pitanja i tvrdio da hoće da svrgnu njegovu vladu. Optuženi su negirali te optužbe.

Kavala, jedan od optuženih se nalazi u pritvoru od 2017. godine.

"Optužbe zbog kojih sam zatvoren već dvadeset mjeseci bazirane su na seriji tvrdnji koje nemaju nikakvu činjeničnu bazu i koje prkose logici", rekao je tokom obraćanja sudu.

U optužnici se traži doživotna kazna bez mogućnosti uslovnog puštanja na slobodu za optužene koji se terete da su pokušali svrgnuti vladu i da su finansirali proteste.

Kavala je optužen da je širio proteste kroz svoju Anadolu Kultir organizaciju koja se bavi promocijom kulture i ljudskih prava.

U optužnici se navodi da je 746 osoba povrijeđeno u protestima koji su se održavali širom zemlje, te smatraju da su optuženi odgovorni za sve povrede i štete koje su nanesene.

Erdoan je izjednačio demonstrante Gezi parka sa kurdskim militantima i onima koji su optuženi za pokušaj državnog udara iz 2016. godine. Oko 77.000 ljudi je uhapšeno od tada zbog kako se navodi neophodnog odgovora na sigurnosne prijetnje.

XS
SM
MD
LG