Dostupni linkovi

Crnadak: EU treba da se distancira od nedemokratskih i neevropskih djelovanja BiH 


Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, arhivska fotografija

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas u Stokholmu da je važno da budu formirani novi sazivi Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH, te da što prije počne realizacija 14 preporuka iz mišljenja Evropske komisije. Crnadak je, u obraćanju na ministarskoj konferenciji o Zapadnom Balkanu, naglasio da je značajno i da se EU distancira od svih nedemokratskih i neevropskih djelovanja u BiH, saopšteno je iz Ministarstva vanskih poslova BiH, prenosi agencija Beta.

„EU je u prethodnom periodu tolerisala neefikasnost pravosuđa u oblasti korupcije, osvajanje glasova na izborima kroz prijetnje i ucjene birača, preuzimanje kontrole javnih RTV servisa od pojedinih političkih partija i pravila druge slične pogrešne kompromise“, istakao je Crnadak.

On kaže da je rezultat toga, o čemu svjedoče posljednja istraživanja, da mladi sada napuštaju BiH više zbog nedostatka povjerenja u institucije i ogromne korupcije nego zbog ekonomskih razloga, ističe se u saopštenju.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Crnadak je istakao da je od krucijalnog značaja da BiH nastavi da ulaže napore u stvaranju što boljih odnosa.

Crnadak je pozvao Prištinu da ukine takse od stoposto na proizvode iz BiH, jer je to „najveći udar na regionalne odnose u poslednjih deset godina“.

XS
SM
MD
LG