Dostupni linkovi

Pompeo u Saudijskoj Arabiji sa kraljevskom porodicom


Američki državni sekretar Mike Pompeo i princ Muhamed bin Salman tokom sastanka
Američki državni sekretar Mike Pompeo i princ Muhamed bin Salman tokom sastanka

Američki državni sekretar Mike Pomepo sastao se u ponedeljak sa članovima kraljevske porodice Saudijske Arabije, kraljem Salmanom i princom Muhamedom bin Salmanom kako bi razgovarali o trenutnoj krizi u Perzijskom zalivu.

Pompeo je stigao u saudijski grad Jiddah ranije u ponedjeljak u posjetu dogovorenu u posljednjem momentu usred rastućih tenzija između Washingtona i Teherana.

Prije odlaska, Pompeo je rekao da će razgovarati sa zvaničnicima u Perzijskom zalivu, kao i u Aziji i Evropi na putu ka izgradnji međunarodne koalicije protiv Irana.

"Razgovaraćemo o tome kako se možemo uvjeriti da smo strateški ujednačeni i kako možemo izgraditi koaliciju koja razumije ovaj izazov", rekao je Pompeo novinarima prije odlaska u Saudijsku Arabiju.

Washington i Rijad su javno optužili Teheran za napad na tankere u Omanskom zalivu, dok Iran s druge strane odbacuje umješanost.

Očekuje se da će Pompeo sa bin Salmanom razgovarati o načinima "podrške za pomorsku sigurnost", navodi se u izvještaju Reutersa. Nije poznato da li državni sekretar namjerava da razgovara o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija.

XS
SM
MD
LG