Dostupni linkovi

Dačić: Nije realno da se samo SAD uključe u dijalog Srbije i Kosova


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sa šeficom norveške diplomatije Inom Eriksen Soreide
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sa šeficom norveške diplomatije Inom Eriksen Soreide

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da nije realno da se samo Sjedinjene Američke Države uključe u dijalog Srbije i Kosova.

„Za sada nema najave o bilo kakvoj promeni formata dijaloga. Evropska unija moderira taj dijalog“, kazao je Dačić i dodao da eventualni dogovor, ako do njega dođe, mora da se verifikuje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„U ovoj fazi sada nije predviđeno da neko od njih učestvuje u samom dijalogu. Teško očekivati da se samo Sjedinjene države uključe u dijalog, a da se niko drugi više ne uključi. To nije realno“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa šeficom norveške diplomatije Inom Eriksen Soreide.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sa šeficom norveške diplomatije Inom Eriksen Soreide
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sa šeficom norveške diplomatije Inom Eriksen Soreide

Prema Dačićevim rečima, za Beograd je od ključne važnosti da se dođe do kompromisnog rešenja za kosovsko pitanje, ali da tog rešenja ne može biti „nametanjem“, odnosno da Srbija prizna Kosovo na celoj njegovoj teritoriji.

"Nama je sada od ključne važnosti da nađemo neko kompromisno rešenje. Tog rešenja ne može da bude nametanjem, da Srbija mora da prizna Kosovo kao nezavisnu državu na celoj njihovoj teritoriji. To ne može da bude kompromis", rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa šeficom norveške diplomatije Ine Eriksen Soreide.

"Srbija ne predstavlja prepreku za nastavak dijaloga, mi samo tražimo da se uklone postojeće prepreke kako bi on bio nastavljen", naveo je Dačić.

Dačić je ocenio i da je odlaganjem sastanka lidera Srbije i Kosova u Parizu „propuštena prilika da se odblokira dijalog“.

Povodom tenzija nastalih zbog crnogorskog Predloga zakona o slobodi veroispovesti, Dačić je rekao i da je Beograd apsolutno protiv zaoštravanja odnosa Srbije i Crne Gore.

"Mi smo apsolutno protiv zaoštravanja odnosa Srbije i Crne Gore i srpskog i crnogorskog naroda. Tu nije reč o nekim uvezenim Srbima, nego o Srbima koji vekovima žive u Crnoj Gori i kojih prema popisu ima više od 30 odsto", kazao je Dačić u Beogradu na konferenciji za medije sa šeficom norveške diplomatije Ine Eriksen Soreide.

Dačić je rekao i da ne zna kakav će stav zauzeti Venecijanska komisija Saveta Evrope koja danas treba da objavi mišljenje o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila crnogorska Vlada.

"Nadamo se da će mišljenje Venecijanske komisije biti takvo da sprečava moguće probleme povodom tog zakona", naveo je Dačić.

Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila crnogorska Vlada predviđa da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju da dokažu da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine ili će im, u suprotnom, ta imovina biti oduzeta.

XS
SM
MD
LG