Dostupni linkovi

Tači: Poslednja dešavanja između Kosova i Srbije nisu obećavajuća


Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da poslednja dešavanja i aktuelna situacija u procesu dijaloga Kosova i Srbije nisu obećavajući, da se stvari ne kreću, i da se trenutno tapka u mesto.

On je dodao da se, ukoliko se ove godine ne postigne sporazum sa Srbijom, ulazi u rizičnu fazu koja može da destabilizuje ne samo odnose Kosova i Srbije, već i regiona.

„I pored poslednje inicijative o deblokadi dijaloga, rezultat je nula, dakle sastanak u Berlinu i napori o samitu u Parizu. Nedostatak dijaloga i perspektive za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije su najveći rizici za sigurnost i stabilnost dveju država, ali i regiona“, kazao je Tači na konferenciji „Glas naroda oko velikog finala između Kosova i Srbije – drugi deo“, u organizaciji Istraživačkog instituta za evropska pitanja i razvoj (RIDEA), na kojoj su predstavljeni nalazi istraživanja javnog mnjenja oko konačne faze dijaloga.

Glavni zaključci tri scenarija u istraživanju jesu da je 32 odsto anketiranih građana podržava korekciju granice između Kosova i Srbije u zamenu za globalnim priznanjem Kosova i otvaranjem puta ka članstvu Kosova u UN. Zajednicu opština sa srpskom većinom sa izvršnim ovlašćenjima podržava samo devet odsto ispitanih građana u zameni za de facto priznanje Kosova od Srbije, dok samo sedam odsto podržava nastavak statusa kvo u odnosima Kosova i Srbije.

Predsednik Kosova Hašim Tači je rekao da je jasno da se građani Kosova oštro protive formiranju Zajednice opština sa izvršnim vlastima, i poručio da je to dobra lekcija za one koji „i dalje rade na toj opciji“.

„Ali, drago mi je da opcija korekcije granice, demarkacija, ima najveću podršku građana Kosova i pored protukampanje političkih partija, ali i ostalih“, kazao je Tači, dodajući da je za žaljenje što se politička klasa protivi pripajanju Preševske doline Kosovu.

„Ja ću svim kapacitetima kao predsednik Kosova, sa svim moralnim, nacionalnim i državnim kapacitetima, uraditi sve da pomognem realizaciji aspiracija Albanaca u Preševskoj dolini da se priključe Kosovu na miran i demokratski način“, kazao je Tači.

Tači: Vraćamo se zamrznutom konfliktu koji lako može da eskalira
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Na istoj konferenciji, lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti, kazao je da se može reći da „projekat Srbije o podeli Kosova nije uspeo, ali da ideja i dalje nije ugašena“.

„Projekat Srbije o podeli Kosova je nazvan 'razgraničenje sa Albancima', a na Kosovu je nazvan 'korekcija granice uz bolan kompromis'. Imali smo dva naziva za istu stvar, ali novi nazivi su stare stvari. Iz tog razloga možemo reći da imamo razlog da se radujemo, ali ne i da slavimo, jer samo projekat nije uspeo, ideja je i dalje živa“, kazao je Kurti.

On je dodao da nije Priština ta koja se protivi pripajanju Preševske doline Kosovu, već Beograd, da put Kosova ka EU ne prolazi kroz Beograd, već da put Srbije prolazi kroz Prištinu, kojoj je glavna prepreka za članstvo nepriznanje Kosova.

„Srbiji se žuri i treba joj sporazum za integraciju u EU, a nama je potrebno priznanje pet država članica koje nas nisu priznale“, istakao je.

XS
SM
MD
LG