Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bolton: Ne tumačiti američku obazrivost kao slabost


Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton upozorio je Iran da ne protumači pogrešno američku obazrivost kao slabost, dva dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp u poslednjem trenutku otkazao osvetničke udare protiv Irana.

"Ni Iran ni bilo koji drugi neprijateljski učesnik ne bi trebalo da pogrešno tumači razboritost i uzdržanost Sjedinjenih Država kao slabost", rekao je Bolton u Jerusalimu pre sastanka sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, navodi Frans pres.

On je ocenio da niko nije dao Iranu "dozvolu za lov na Bliskom istoku", prenosi AP i dodaje da je to rečeno dva dana nakon što je predsednik SAD Donald Tramp saopštio da je otkazao vojni udar na Iran, kada je čuo da će oko 150 Iranaca biti ubijeno.

Tramp je ocenio da ne to ne bi bilo proporcionalno obaranju bespilotne američke letelice.

Bolton je najavio da će se sankcije nastaviti protiv Teherana i da SAD zadržavaju pravo da kasnije napadnu tu zemlju. On je rekao da je Tramp samo "zaustavio udar da se izvede u ovom trenutku".

Premijer Izraela Netanjahu ocenio da Iran vodi kampanju agresije, ali je sada pod ogromnim ekonomskih pritiskom zbog sankcija SAD.

Bolton je doputovao u Izrael na trilateralni sastanak o budućnosti Siriji kojim će sada izgleda dominirati američko-iranska napetost, komentarišu izraelski mediji.

Na sastanku koji sutra počinje učestvovaće Boltonov izraelski i ruski kolega.

Bolton je označio Iran kao naciju koja ne teži miru, istakavši da toj zemlji nikada ne bi trebalo dopustiti da razvije nuklearno oružje.

Napetost između SAD i Irana pojačana je prošle nedelje nakon obaranja američke bespilotne letelice za nadgledanje za koju Vašington tvrdi da je bila u međunarodnom vazdušnom prostoru, a Teheran da je presretnuta iznad Irana.

XS
SM
MD
LG