Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jedan od pet miliona u Beogradu: Šarčević da snosi odgovornost


Protest u Beogradu

Zahtev da ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević snosi odgovornost zbog "svoje bahatosti i ogromnih problema u obrazovanju" upućen je večeras sa 29. po redu protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu, uz ocenu da o zemlji danas odlučuju "nosioci lažnih diploma i lažnih doktorata".

"Šarčević je obećao da će u budućnosti, kada se uvede digitalna matura biti bolje - možda, ali ne sa njim", poručila je večeras kod Terazijske česme portparolka Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Vesna Vojvodić Mitrović.

Vesna Vojvodić Mitrović
Vesna Vojvodić Mitrović

Prema njenim rečima, Šarčević je pokušao da zamagli svoju odgovornost i za poslednja dešavanja kod polaganja mature optuži niz ljudi.

"Moji đaci žele da odu iz zemlje, jer ne vide sebe u sistemu gde se vlada nepotizmom i lažnim diplomama", rekla je Vojvodić Mitrović.

Ona je napomenula da se danas sa vrha vlasti u državi izgovaraju velike reči o brzoj digitalizaciji, dok istovremeno jedna petina škola nema uredjen sanitarni čvor, a 550 škola je bez fiskulturne sale.

Prema njenim rečima, vlast šalje obećanja kao "sedativ" kako bi umirila kritičku svest gradjana.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović najavio je da odpočinje potpisivanje peticije kako bi se smanjila količina rijaliti programa na televizijama i uveli programi za decu i maloletnike.

"Nećemo Zmaja od Šipova, već Jovu Jovanovića Zmaja. I nećemo Mikija iz Kupinova, već Mikija Mausa", poručio je Manojlović.

On je istakao da je borba protiv sadašnjeg sistema vlasti "test normalnosti i zdravog razuma".

"Mi ćemo uspeti, ali treba strpljenja. Ne sumnjajte, napravićemo normalnu zemlju", rekao je Manojlović.

Jedan od najmladjih organizatora protesta "Jedan od pet miliona", kako je predstavljen, Martin Bežinarević, rekao je da će se uvek boriti da se njegovo i drugačije mišljenje čuje.

"Verujem da možemo da uspostavimo normalne institucije", rekao je on.

Okupljeni su krenuli u protestnu šetnju noseći na čelu povorke veliki transparent "Jedan od pet miliona".

Izlepili su ulazna vrata Radio-televizije Srbije slikama građana, za koje su rekli da su bili izloženi nasilju vlasti, takodje su ulazna vrata prekrili nalepnicama na kojima piše "Stop lažima - budi normalan".

Jedan od organizatora protesta, Srđan Marković, rekao je da RTS-u izgleda okej kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić poziva na nasilje i dodao da je ta televizija "sluga režima".

"Vi ste lažna narodna televizija i samo jedan šraf vlasti", rekao je Marković.

On je poručio i da opozicija treba da nastavi sa bojkotom parlamenta.

Time je i okončan večerašnji protest uz poruku da se protesti nastavljaju i pozivom na naredno okupljanje.

XS
SM
MD
LG