Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd: Građani upali na gradilište na Košutnjaku


Građani protiv seče stabala: 'Košutnjak zove'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Građani protiv seče stabala: 'Košutnjak zove'

Stotinak nezadovoljnih građana sečom stabala u parku prirode Košutnjak u Beogradu blokiralo je kamion koji vozi odsečene četinare sa gradilišta Zavoda za sport, a zatim su upali na gradilište.

Tu su proveli oko sat vremena obilazeći građevinske mašine, posečeno drveće i izrovanu ledinu na kojoj bi trebalo da bude sagrađena sportska hala Zavoda za sport. Prethodno su se u blagom koškanju sa policijom koja je čuvala ulaz, probili na gradilište, i kako su rekli za Radio Slobodna Evropa (RSE), šokirani su onim što su videli na licu mesta.

"Radi se o krajnjoj bahatosti i kasapljenju prirode. Niko nas nije pitao da li želimo taj projekat, a sada izgleda da neko želi da privatizuje najlepši deo Košutnjaka”, rekla je za RSE Maja Jovanović, jedna od stalnih posetiteljki tog parka.

Jedna od demonstranata pored posečenog drveća u Košutnjaku
Jedna od demonstranata pored posečenog drveća u Košutnjaku

Njihov protest na licu mesta završen je bez većih incdenata iako su ih čuvari gradilišta sprečavali da uđu. Za vreme protesta po ulasku građana, građevinske mašine su stale sa raščišćavanjem terena i sečom drveća.

Oko 19.30, dva sata posle početka protesta, 15-ak policajaca koji su bili prisutni i nekoliko policijskih vozila razišli su se sa lica mesta. Neki od građana najavili su novi protest zbog seče u Košutnjaku, u četvrtak pred zgradom Opštine Čukarica.

Predstavnici Zelene stranke najavili su podnošenje krivične prijave zbog izvođenja radova u parku Košutnjak, a jedan od nezavisnih odbornika u Opštini Rakovica Dejan Jovanović najavio je da će zajedno sa građanima tražiti raspisivanje referenduma o ovim radovima.

Prethodno su šetnju nezadovoljni stanovnici Beograda pod nazivom „Dosta je masakra zelenila” počeli kod zgrade Zavoda za sport na Košutnjaku a završili su je na gradilištu.

„Danas ostavljamo poruke gradonačelniku na nekom od preživelih stabala”, saopštili su organizatori protesta pokret Zelene brigade i Zelena stranka.

Do protesta je došlo nakon što su pre tri dana stanovnici Petlovog Brda primetili da su u parku Košutnjak isečena stabla crnog bora i još nekih vrsta a, kako su rekli medijima, posečeno ih je ukupno 60.

Kako je javila televizija N1, borovi na tom mestu seku se zbog izgradnje dvorane Zavoda za sport Srbije, koju sa 12 miliona evra iz budžeta finansira Vlada.

Na tom mestu, navodi ta televizija, umesto hrastova, javora, lipa, borova i kestenova, 2021. godine nići će dvorana za džudo, tekvondo, karate, streljaštvo i sportsko penjanje.

Na izbetoniranom delu gradilišta osvanuli su grafiti “Poljana, a ne beton”, “Priroda narodu” i “Smrt kapitalizmu”.

Spomenik prirode „Šuma Košutnjak“ nalazi se u Beogradu na teritoriji opština Čukarica i Rakovica u okviru prostorno kulturno-istorijske celine Topčider. Košutnjak je proglašen 2014. godine zaštićenim područjem Grada Beograda. Šuma Košutnjak svrstana je u treću kategoriju kao zaštićeno prirodno dobro od lokalnog značaja. Osim brojnih vrsta listopadnog i zimzelenog drveća, na prostoru rezervata Košutnjak živi i tridesetak vrsta ptica.

Slučaj Košutnjak nije prvi te vrste u Beogradu, jer je ove godine na Ušću i Kalemegdanu posečeno više desetina stabala u sklopu pripreme terena za izgradnju žičare. Kako je najavljeno, u okviru projekta gondola koji sprovodi gradska vlast u planu je bila seča 155 stabala. I zbog ovog uklanjanja zelenih površina, za koje građane niko nije pitao, bilo je protesta u koji su uključene i ekološke organizacije.

Gondola seče drveće u centru Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

U okviru rekonstrukcije grada, koja ovih dana izaziva saobraćajni kolaps u Beogradu, drastično su skraćene grane stabala u drvoredima u ulicama Dušanovoj i 27. marta.

To je izazvalo veliku pažnju brojnih turista u Beogradu koji sa nevericom fotografišu drvorede bez granja u centralnim gradskim ulicama:

“Zašto seku drveće?”, pitala je reportera RSE Kimiko, šokirana turistkinja iz Japana koja se slikala pored jednog “ošišanog” stabla.

Nezadovoljnim građanima Beograda gradske vlasti odgovaraju da se radi o ulepšavanju grada i progresu koji mnogi ne žele da razumeju.

Razrovanim centrom Beograda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

XS
SM
MD
LG