Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Valjevo: Protestna debata o 'zakonima o mamama'


Debata u Valjevu

U okviru “Razgovora pod lipom” u Valjevu se večeras razgovaralo o Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom i drugim zakonima koji uredjuju ovu oblast.

“Razgovor pod lipom” naziv je debata koje se od nedavno organizuju u Valjevu kao jedan od vidova nastavka protesta “1 od 5 miliona” i borbe protiv aktuelne vlasti. Prva debata, koja je održana prošle subote bila je posvećena položaju medija i novinara.

O ovoj temi govorili su Tatjana Macura, predstavnica udruženja “Mame su zakon” i narodna poslanica, Mario Reljanović, naučni saradnik na Institutu za uporedno pravo i Ivana Tadić iz Inicijative žena Srbije.

Tatjana Macura je rekla da je ona prilikom usvajanja ovog zakona pre dve godine ukazala na dve sporne tačke ovog zakona ali da na te primedbe niko nije reagovao.

“Prva sporna odredba je ta da bi majke ostvarile pravo da za vreme porodiljskog bolovanja primaju punu naknadu je da predhodno moraju da imaju 18 meseci povezanog staža, a pre toga je bilo potrebno 12 meseci povezanog staža, i odredba koja se tiče majki koje su rodile dete sa invaliditetom, koje su po ovom zakonu dovedene u situaciju da se opredeljuju izmedju nadoknade po osnovu svoje zarade ili nadoknade koju nazivamo tudja nega i pomoć”, rekla je Macura i dodala da ovaj zakon ima još spornih mesta.

Mario Reljanović je rekao da se prvi put dogadja da su prilikom raspodele budžeta veća sredstva izdvojena za vojsku i policiju nego za socijalnu zaštitu i da bi usvajanje amadmana na Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom kao i na druge zakone koji uredjuju ovu oblast, podrazumevalo veća izdvajanja za socijalnu zaštitu. On smatra da novca ima, ali da nije pravilno rasporedjen.

Pitanja gradjana su se više odnosila na to zašto su protesti “1 od 5 miliona “ prekinuti i zašto su transformisani u debate ili neke druge vidove borbe protiv aktuelne vlasti, nego na zakone o finasijskoj podršci porodica sa decom.

XS
SM
MD
LG